De Kennis van Nu: Douwe Bob wordt twaalfde

De Kennis van Nu (NTR)
De Kennis van Nu (NTR)

De wetenschap is er al uit. Helaas: Nederland gaat dit jaar het Eurovisie Songfestival niet winnen. Douwe Bob wordt zaterdag twaalfde. Het populair-wetenschappelijke De Kennis van Nu (NTR) schakelde vorige week een muziekwetenschapper in die voor hen een alwetend algoritme zou aanzwengelen. Deze Ashley Burgoyne is gespecialiseerd in de ‘hook’ in liedjes: het meest herkenbare stukje, dat wat je onthoudt, wat je neuriet.

De topdrie van kansrijkste Songfestivalwinnaars: Spanje op één, dan het Verenigd Koninkrijk, dan Zweden – deze liedjes komen volgens het algoritme het dichtst in de buurt van de winnende liedjes uit het verleden.

Zou het? Disclaimer: dit gaat alleen over de muziek. Dat die drie landen ondertussen nog niet hoog staan in de bookmakerslijstjes komt wellicht doordat ze als grote landen niet aan de halve finales meedoen, en dus nog nauwelijks gehoord zijn – óf doordat ze het afleggen tegen acts die spectaculairder zijn. Muziek en spektakel zijn zo’n beetje even belangrijk, zei John de Mol woensdag bij Pauw, toen hij kwam kletsen over de technologische snufjes waarmee de Russische Songfestivalact hoge ogen gooide – vergelijkbaar met die van De Mols eigen showprogramma Dance, Dance, Dance (RTL4). De Mol geneerde zich een beetje dat hij daarover zat te praten, als digibeet, en niet een Talpa-collega die van wanten wist.

Ja, waarom zat die er eigenlijk niet? Bij De Wereld Draait Door ging het dinsdag ook over hightechsnufjes, en een virtualrealitytechneut kwam die toelichten. Dat was geen overweldigend succes, hij was geen briljant spreker. Begrijpelijk spreken over ingewikkelde zaken is een gave.

Geneticus Jan Hoeijmakers klonk juist weer een beetje gespeeld, in de reportage van De Kennis van Nu van deze week, over veroudering. Zijn woorden waren klonken soms een tikje kinderachtig. Of dat misschien de bedoeling was – of De Kennis van Nu stilzwijgend voor jongeren is en daarom zijn experts vraagt zo’n toontje aan te slaan – weet ik niet. Ik zou half en half zeggen van wel: het is voor wie klaar is met Het Klokhuis, dus voor een middelbare-scholier en alles daarboven.

Afgezien daarvan was het een glashelder verhaal over empirisch bewijs dat veroudering met voeding tegen te gaan is. Oud worden, legden programmamakers en wetenschappers uit, is de afkalving van het vermogen van cellen om zich te repareren. Ze lieten onder meer bij proefmuizen zien hoe voedsel daarmee samenhangt: de oude muis die een spaarzaam en uitgekiend dieet volgde, presteerde beter bij motorische testjes, en was dus lichamelijk minder verouderd dan een gewoon etende muis.

Wie weinig eet, veroudert minder – natuurlijk niet écht nieuws, maar het werd wél heel duidelijk uitgelegd. Waar talkshows wel aandacht hebben voor wetenschap maar niet altijd de goede vorm, lengte of mensen vinden, is De Kennis van Nu een betrouwbare waarde: laagdrempelig, helder en relevant. Hun kennis doet het ook goed op feestjes. (U weet het: Spanje.)