Honderden bootvluchtelingen vanuit Egypte naar Italië

Rome vreest dat er nog veel meer zullen volgen nu de route via Griekenland vrijwel op slot zit.

Migranten wachten om van boord te gaan in Augusta, een van de havensteden waar de nieuwste groep migranten naar toe is gebracht
Migranten wachten om van boord te gaan in Augusta, een van de havensteden waar de nieuwste groep migranten naar toe is gebracht Foto Antonio Parrinello/Reuters

Italië vreest dat het weer een belangrijke draaischijf wordt voor mensen die in de EU asiel willen aanvragen nu daar vandaag honderden migranten zijn aangekomen die vanuit Egypte waren vertrokken.

De Italiaanse kustwacht ontdekte donderdag twee grote volgepakte schepen, met 515 en 380 mensen aan boord. De kustwacht meldde aanvankelijk dat de meesten van hen Syriërs zouden zijn. Maar nadat de opvarenden vandaag naar Siciliaanse havenstaden zijn gebracht, weersprak de Internationale Organisatie van Migratie dit. Volgens woordvoerder Flavio Di Giacomo kwamen de opvarendend uit Egypte, Somalië en Soedan, en was er slechts één Syriër onder.

In Italië wordt gevreesd dat een diplomatieke rel met Egypte over de verdachte dood van een Italiaanse student, ertoe leidt dat Egypte makkelijker migranten laat vertrekken die naar Italië willen. De stroom Syriërs die via Griekenland reist, is na het akkoord eind maart met Turkije aanzienlijk verminderd. Volgens Frontex kwamen er in april 90 procent minder migranten aan in Griekenland dan in maart.

Van veel kanten wordt voorspeld dat mensensmokkelaars in hun pogingen alternatieve routes te zoeken, zich weer zullen richten op Italië. In het verleden zijn veel kleinere boten met voornamelijk Afrikaanse migranten vertrokken uit Libië. Maar ook reizen met grotere boten vanuit Turkije of Egypte zouden alternatieven kunnen zijn voor de korte overtocht vanuit Turkije naar Griekse eilanden.