Utrecht koopt laatste sekspanden in centrum op

De gemeente wil raamprostitutie uit het centrum verbannen. Er wordt 5,8 miljoen euro betaald voor de panden.

Panden in de Utrechtse Hardebollenstraat waarin raamprostitutie werd bedreven.
Panden in de Utrechtse Hardebollenstraat waarin raamprostitutie werd bedreven. Foto Martijn Beekman/ANP

De gemeente Utrecht koopt de laatste sekspanden op die nog in het centrum staan. Voor de negen panden in de Hardebollenstraat betaalt de gemeente ruim 5,8 miljoen euro. Dat meldt burgemeester Jan van Zanen vrijdagavond in een verklaring.

Als het aan de gemeente ligt, is prostitutie in Utrecht straks alleen nog maar mogelijk langs het Zandpad - buiten het stadscentrum. Daar komen 162 kamers waar sekswerkers hun werk kunnen doen. De seksramen in de Hardebollenstraat werden drie jaar geleden gesloten wegens ernstige verdenkingen van uitbuiting en mensenhandel. Inmiddels is er met het bedrijf Freya een nieuwe exploitant gevonden die zeventien peeskamers wil openen, maar dit dus niet in het centrum zal doen.

Van Zanen vraagt sekswerkers om geduld

Freya diende in 2013 een vergunningsverzoek in voor de exploitatie van twee prostitutiezones - het Zandpad en de Hardebollenstraat - maar na wijziging van het bestemmingsplan bleef alleen de aanvraag voor het Zandpad overeind. De gemeente weigerde de vergunning af te geven, waarop Freya een bezwaarschrift indiende.

De rechter maande de gemeente onlangs dat het haast moet maken met de behandeling daarvan. De buurt is tegen de terugkeer van de sekswerkers in de straat. Burgemeester Van Zanen vraagt Freya in de verklaring om geduld:

“We werken er hard aan om raamprostitutie weer mogelijk te maken in onze stad. Ik begrijp dat we opnieuw een beroep doen op het geduld van Freya en de sekswerkers voor wie het allemaal lang duurt.”

Vanaf 2017 moet het Zandpad heropend worden. De gemeente had echter langere tijd moeite bouwers en exploitanten te vinden, inmiddels is er wel een bouwer gevonden en heeft de gemeente een voorlopige gunning gedaan. Diens integriteit wordt momenteel onderzocht.