Top van Russisch mediabedrijf RBK vertrekt

De media van RBK schreven kritisch over de Russen in de Panama Papers. Het ontslag zou volgens bronnen komen na druk van het Kremlin.

Foto: Maxim Zmeyev / Reuters

Drie leidinggevende journalisten van het Russische mediabedrijf RBK vertrekken bij de organisatie. Volgens een verklaring van het mediabedrijf komt dit na onenigheid met de directie, zo meldt persbureau Reuters. RBK, dat in handen is van de miljardair Michail Prochorov bestaat uit een zakenkrant, een tv-station en een nieuwssite.

Het gaat om de hoofdredacteur van de gehele mediagroep, de hoofdredacteur van de krant en die van de persdienst binnen RBK. In de verklaring die vrijdag werd uitgegeven, is niet duidelijk gemaakt waarover de drie onenigheid hadden met de directie. Er wordt gesproken van een “gebrek aan consensus over een aantal belangrijke vraagstukken”. Volgens een bron bij Reuters zou inmenging van het Kremlin gezorgd hebben voor voor het ontslag.

Het vertrek van de drie is met onmiddellijke ingang en is een klap voor RBK, dat tot voor kort werd geleid door mediatycoon Derk Sauer. Het is een van de laatst overgebleven kritische journalistieke organisaties in Rusland.

Panama Papers

De krant van RBK haalde zich de woede van het Kremlin op de hals door in detail te schrijven over de financiële situatie van de Russische personen die voorkomen in de Panama Papers. Uit het grote datalek bij het Panamese fiscaal-juridische adviesbureau Mossack Fonseca bleek dat een aantal mensen dichtbij de Russische president Poetin offshore bedrijven of grote sommen buitenlandse valuta bezaten.

Lezers wisten de media van RBK goed te vinden - de nieuwssite groeide uit tot de meest gelezen van Rusland. Het Kremlin sloeg terug door eind april de geheime dienst en de Russische Belastingdienst op de redacties af te sturen. Ondertussen zou eigenaar Michail Prochorov onder druk worden gezet om RBK te verkopen - ook zijn kantoor werd doorzocht.

Ook Derk Sauer, vice-president van het moederbedrijf van RBK, kreeg bezoek. Hij werd begin mei door de autoriteiten beschuldigd van fraude. Sauer doet deze beschuldiging af als “onzin”. Het zou een middel zijn om hem zwart te maken, zo zegt hij zelf in NRC Handelsblad:

“Het is lastig om je daartegen te verdedigen, daarom gebruiken ze het ook. Maar het grote probleem is dat in Rusland onafhankelijke rechtspraak niet bestaat.”

Of de fraudebeschuldigingen tegen Sauer met de invallen te maken hebben, is niet bekend.