24 blote voeten: het Songfestival in getallen

Vanavond is de finale van het Songfestival. Wie draagt een jurk van tachtig kilo? En andere weetjes.

Kroatië. Nina Kraljic is geen kanshebber volgens de bookies, maar haar jurk van tachtig kilo zullen we niet licht vergeten. De zilveren golfjesjurk van couturier Juraj Zigman geeft ook nog licht, wat past bij haar lied Lighthouse. Kraljic draagt bijpassend zilver haar en zilveren schoenen. Naar goed songfestivalgebruik, bevat de Kroatische creatie een ingebouwde haastverkleding: na de eerste minuut wordt het voorhang in vieren getrokken, waarna hij nog meer jurk onthuld.
Kroatië. Nina Kraljic is geen kanshebber volgens de bookies, maar haar jurk van tachtig kilo zullen we niet licht vergeten. De zilveren golfjesjurk van couturier Juraj Zigman geeft ook nog licht, wat past bij haar lied Lighthouse. Kraljic draagt bijpassend zilver haar en zilveren schoenen. Naar goed songfestivalgebruik, bevat de Kroatische creatie een ingebouwde haastverkleding: na de eerste minuut wordt het voorhang in vieren getrokken, waarna hij nog meer jurk onthuld. FOTO JONATHAN NACKSTRAND/ APF

30 miljoen euro

Een festival kost 20 à 30 miljoen euro. Het kan volgens de modelbegroting van de EBU ook een stuk goedkoper, voor 15 miljoen euro (en er is zelfs een budgetversie van 11 miljoen beschikbaar), maar de organiserende landen willen liever flink uitpakken. De EBU betaalt zelf 5 miljoen mee – de bijdragen van alle omroepen die meedoen. Daarnaast komt er 10 miljoen euro terug uit kaartverkoop en sponsoring.

FOTO SANDER KONING/ ANP

Nederland. Zanger Douwe Bob heeft het de afgelopen dagen al vaak gezegd: hij gelooft in ‘less is more’. Hij zingt zijn countrynummer Slow Down in een maatpak en doet geen dansjes, geen vuurwerk, geen videogeweld. Zijn enge gimmick is dat hij een paar seconden stilte laat vallen, om heel even het spektakel in de wacht te zetten. Die tactiek hielp hem naar de finale, maar maakt hem niet de grote favoriet. Bij de bookers staat hij nu op een achtste plek. FOTO SANDER KONING/ ANP

3 minuten

Op het festival hebben in de loop der jaren 1.400 liedjes geklonken. Volgens de regels mag een lied niet langer zijn dan 3 minuten en het moet worden gezongen in een bestaande taal (‘waarneembare vocalen’). Dus louter ‘bibabaloeba’ zingen mag niet. Alle zang moet live zijn. Alle begeleiding moet juist op band staan. Er mogen niet meer dan zes mensen tegelijk op het podium en huisdieren zijn niet toegestaan. Liedjes in het Engels wonnen het vaakst (27 keer), gevolgd door Frans (14 keer), Nederlands en Hebreeuws (ieder 3 keer).

4 zeges

Nederland won vier keer, met Corry Brokken (1957), Teddy Scholten (1959), Lenny Kuhr (1969) en Teach-In (1975). Het land werd vijf keer laatste, met Corry Brokken (1958), De Spelbrekers (1962), Annie Palmen (1963), Ronnie Tober (1968) en de 3J’s (2011). Vier keer deed Nederland niet mee. En negen keer haalde het land niet de finale.

FOTO MAJA SUSLIN/ REUTERS

Armenië. Iveta Mukuchyan (29) verschijnt in een body- suit met cape van het bekende Armeense modehuis Kivera Naynomis. Douwe Bob sprak zijn waardering uit voor de chanteuse: „Ik vind haar gewoon een lekker wijf. Ze is een heel intelligent meisje.”. FOTO MAJA SUSLIN/ REUTERS

37 zangeressen

Zangeressen winnen het vaakst. Van de 62 winnaars waren er 37 vrouwelijke solisten, 11 zanggroepen, 8 mannelijke solisten en 6 duo’s. De jongste deelnemer ooit was de Belgische Sandra Kim (13), die in 1986 won met J’aime la vie. De oudste was de heilsoldaat Emil Ramsauer (95), van de Zwitserse band Takasa, die in 2013 de finale niet haalde.

FOTO MAJA SUSLIN/ AFP

Oekraïne. Politiek! Zangeres Jamala zingt over de deportatie van Tataren door de Russen onder Stalin, tot woede van boze buurman Rusland. Het gaat over haar oma, legde ze uit, dus het was meer persoonlijk dan politiek bedoeld. Oekraïne staat bij de bookies op een derde plek. FOTO MAJA SUSLIN/ AFP

24 blote voeten

Acht keer verscheen een kandidaat op blote voeten: Sandie Shaw (Engeland, 1967), Pas de Deux (België, 1983), Frizzle Sizzle (Nederland, 1986), Michelle (Nederland, 2001), Sertab Erener (Turkije, 2003), Dima Bilan (Rusland, 2008), Loreen (Zweden, 2012) en Emmelie De Forest (Denemarken, 2013).

Aanvulling 12 juni 2018: Aan de lijst artiesten op blote voeten zijn drie acts toegevoegd: Pas de Deux (twee zangeressen), Frizzle Sizzle (vier zangeressen) en Michelle. Dit brengt het totaal op vierentwintig blote voeten.