Temer belooft in eerste toespraak hervormingen

Hij zei de economie te versterken, corruptie aan te pakken en zich terughoudend op te stellen ten opzichte van zijn voorganger.

Michel Temer, voorafgaand aan zijn toespraak.
Michel Temer, voorafgaand aan zijn toespraak. Foto Felipe Dana / AP

Michel Temer heeft in zijn eerste toespraak als waarnemend president van Brazilië beloofd de economie een impuls te geven en werk te maken van het onderzoek naar de corruptie in zijn land. Temer sprak voor de 22 leden van zijn nieuwe kabinet, dat donderdag werd ingezworen. Hij beloofde zich uit “insitutioneel respect” terughoudend op te stellen ten opzichte van zijn voorganger Dilma Roussef, die verwikkeld is in een afzettingsprocedure en op non-actief werd gesteld, meldt persbureau Reuters.

Roussef werd door de senaat in ieder geval voor 180 dagen geschorst geschorst na beschuldigingen dat haar regering met begrotingscijfers had gesjoemeld. Temer, haar vicepresident, wordt zelf verdacht van corruptie. Desondanks is hij, als Roussef definitief wordt afgezet, tot december 2018 het staatshoofd.

“Dit is niet het moment voor feest, maar om kritisch naar onszelf te kijken”, zei Temer donderdag volgens AP:

“We moeten dringend de rust in de natie herstellen en het land verenigen. We moeten een regering van nationale verlossing vormen om ons land uit de diepe crisis te trekken waarin we verzeild geraakt zijn.”

De Braziliaanse economie kampt met de zwaarste recessie in dertig jaar, 10 procent inflatie en een stijgende werkloosheid. Ook is er grote onrust over het corruptieschandaal bij oliebedrijf Petrobras en heeft de afzettingsprocedure van Roussef onder Brazilianen voor diepe verdeeldheid gezorgd.