Economie

Taxidienst Didi krijgt mega-investering van Apple

De Chinese taxidienst Didi krijgt een miljard dollar van Apple, Hyundai presenteert een draagbaar robotpak en Facebook gebruiken in Thailand is niet zonder risico’s.

Apple investeert een miljard dollar (879 miljoen euro) in de Chinese taxidienst Didi Chuxing. Reuters bericht dat Apple CEO Tim Cook de investering doet om de Chinese markt beter te begrijpen. De investering is de grootste die Didi ooit kreeg.

Didi heeft met 11 miljoen ritjes per dag meer dan 87 procent van de markt in handen. Apple krijgt nu een fors aandeel in Ubers grootste concurrent in China. In een interview zei Cook dat hij kansen ziet voor samenwerking tussen Apple en Didi.

We doen de investering om een aantal strategische redenen, óók om een kans te krijgen om meer te leren over bepaalde delen van de Chinese markt. Natuurlijk geloven we dat de investering ons op de langere termijn ook een mooi resultaat zal opleveren.

De Chinese autoriteiten sloten vorige maand Apple’s boek- en filmdienst, en de verkoopcijfers van Apple’s producten vallen tegen. Het is dus zaak dat Apple de banden met China wat aanhaalt. Cook reist deze maand naar het land.

Hyundai presenteert draagbaar robotpak

Autobouwer Hyundai heeft foto’s onthuld van een draagbaar robotpak, meldt Yonhap. Het pak is bedoeld voor werknemers in -bijvoorbeeld- de auto-industrie. Dankzij het pak kunnen ze zonder te veel fysieke kracht onderdelen van meer dan 60 kilo optillen. Volgens hte persbericht helpt het pak ook bij het lopen of het beklimmen van een trap.

Het is nog onbekend wanneer het pak op de markt komt. Het is een mooie aanwinst voor productielijnen in fabrieken en militaire instellingen, maar Reuters stelt dat het ook van pas kan komen in verzorgingstehuizen en in de zorg voor gehandicapten.

AEN20160513002500320_02_i

Gebruikers Facebook niet veilig in Thailand

De Thaise junta heeft het voorzien op gebruikers van Facebook, schrijft de Financial Times. De autoriteiten in Bangkok hebben een aantal rechtszaken aangespannen tegen gebruikers die materiaal deelden op het sociale netwerk.

Zelf helpt Facebook een handje mee. In dertig gevallen heeft de netwerksite inhoud geblokkeerd omdat de Thaise wet ermee werd overtreden. Dan ging het bijvoorbeeld over belediging van het koningshuis. Maar volgens sommigen zou het gaan om het bannen van politieke uitspraken. De generaals die deze maand twee jaar aan de macht zijn, willen kritiek op de nieuw aan te nemen grondwet strafbaar maken.

Aangezien sommige zaken te maken hebben met privé-berichten op Facebook, concludeert Sarinee Achavanuntakul, mede-oprichter van burgerrechtengroep Thai Netizen Network, dat de autoriteiten wachtwoorden hebben gekregen van gebruikers of de inbox gehackt hebben. Facebook zegt immers geen gebruikersinformatie te hebben gedeeld met de junta.

De manier waarop de autoriteiten de wet interpreteren is zorgwekkend. Nu kan iedereen zomaar gearresteerd worden.