Burgemeester hielp gezin illegaliteit in

Burgemeester Jos Heijmans (D66) van Weert heeft toegestaan dat een Syrische moeder en haar vier kinderen de illegaliteit zijn ingegaan. Hij trotseert zo een uitspraak van de rechter en het oordeel van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie, VVD).

Terwijl haar man in een gevangenis zat, vluchtte de zwangere Syrische (24) met drie kinderen en haar 18-jarige broer vorig jaar naar Europa. In Duitsland werden mannen en vrouwen gescheiden. De broer maakte duidelijk dat hij naar Nederland wilde, en kan hier een besluit afwachten. De vrouw, alleen het Arabisch machtig, moet in Duitsland de procedure doorlopen. Beiden kwamen in een azc in Weert.

Door uitzetting van de vrouw en de kinderen zou een verscheurd gezin verder uit elkaar vallen, vindt Heijmans. Van de rechter en Dijkhoff moesten ze weg. De broer wierp zich op als een surrogaatvader, maar de rechter oordeelde dat diens vaderrol onvoldoende was aangetoond. Heijmans: „Ze zouden op 3 mei op de trein worden gezet naar Duitsland. Kort daarvoor zijn ze ‘met onbekende bestemming vertrokken’. Ik sta daar honderddduizend procent achter, heb haar een paar keer bezocht op haar geheime adres. Het gaat goed met ze.”