Staat maakt haast met beursgang van genationaliseerd ASR

ASR, de verzekeraar uit de boedel van Fortis, wordt mogelijk nog voor de zomer naar de beurs gebracht.

De Nederlandse staat gaat de genationaliseerde verzekeraar ASR zo mogelijk nog voor de zomer naar de beurs brengen. Dit heeft minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën vrijdag gemeld in een brief aan de Tweede Kamer.

In de brief laat Dijsselbloem weten dat ASR en NLFI, de stichting die de deelnemingen van de overheid in financiële instellingen beheert, met het ministerie van Financiën voorbereidingen hebben getroffen voor een beursgang. Het precieze moment van de beursgang is afhankelijk van de marktomstandigheden.

Volgens Dijsselbloem zijn alle benodigde goedkeuringen, waaronder die van het parlement, binnen en is voldaan aan drie belangrijke voorwaarden: de financiële sector is „voldoende stabiel”, er is genoeg interesse in de markt en ASR is „gereed voor een verkoop”.

ASR kwam in oktober 2008 in handen van de staat door de nationalisatie van ABN Amro en Fortis. De overheid nam alle Nederlandse delen van Fortis over om de stabiliteit van het financiële stelsel te garanderen.

ASR was de verzekeringspoot van Fortis en kwam dus in de boedel mee. De onderneming werd wel genationaliseerd, maar kreeg nooit staatssteun.

De exacte omvang van de beursgang is nog onduidelijk. De plannen voor de beursgang van de verkoper van levens- en schadeverzekeringen werden eind vorig jaar al aangekondigd door minister Dijsselbloem. Toen zei hij te rekenen op een opbrengst van tussen de 3,2 miljard en 4 miljard euro. De aandelen zullen worden aangeboden aan institutionele beleggers en aan particulieren.

ASR is al enige tijd winstgevend. In februari van dit jaar presenteerde de verzekeraar goede cijfers. De nettowinst steeg het afgelopen jaar met 42 procent tot 601 miljoen euro, de omzet met 8 procent tot iets meer dan 4 miljard euro.