Staat brengt verzekeraar ASR naar de beurs

Dat heeft minister Dijsselbloem (Financiën) vrijdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Dijselbloem van Financiën tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamer over de verkoopplannen van ASR Nederland N.V.
Minister Dijselbloem van Financiën tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamer over de verkoopplannen van ASR Nederland N.V. Foto: Bart Maat / ANP

De Nederlandse staat gaat de genationaliseerde verzekeraar ASR naar de beurs brengen. Dat heeft minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën vrijdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

In de brief laat Dijsselbloem weten dat ASR en NLFI, de stichting die de deelnemingen van de overheid in financiële instellingen beheert, samen met het ministerie van Financiën voorbereidingen hebben getroffen voor een beursgang in het tweede kwartaal van 2016. Volgens de minister zijn alle benodigde goedkeuringen, waaronder die van het parlement, ontvangen en is aan drie belangrijke voorwaarden voldaan:

“De financiële sector is voldoende stabiel voor een verkoop, er is voldoende interesse vanuit de markt en ASR is gereed voor een verkoop. NLFI concludeert dat hier nog steeds aan wordt voldaan en heeft mij dan ook geadviseerd om met de daadwerkelijke verkoop van ASR te starten.”

De exacte omvang en timing van de beursgang zijn onder meer afhankelijk van de marktomstandigheden. De aandelen zullen worden geplaatst bij institutionele beleggers en particuliere investeerders.

De plannen voor de beursgang van ASR werden eind vorig jaar al aangekondigd door minister Dijsselbloem. Toen sprak de minister wat betreft de opbrengst van een bandbreedte tussen de 3,2 miljard en 4 miljard euro. Sinds de nationalisatie in oktober 2008 stak de staat een kleine 4 miljard in het bedrijf.