Sculptuur van enorm achterwerk op shortlist Turner Prize

Anthea Hamilton, Michael Dean, Helen Marten en Josephine Pryde zijn genomineerd voor de belangrijkste Britse prijs voor de beeldende kunst.

Foto: Kyle Knodell / Turner Prize

Een vijfenhalve meter hoge sculptuur van een achterwerk in een gevel, dat is een van de genomineerde kunstwerken voor de Turner Prize dit jaar. Het kunstwerk, Project for Door (After Gaetano Pesce), is van Anthea Hamilton. Andere genomineerden zijn Michael Dean, Helen Marten en Josephine Pryde. Allemaal zijn ze afkomstig uit Londen. Michael Dean is onder andere genomineerd voor de expositie Qualities of Violence die hij in 2015 in de Appel arts centre in Amsterdam maakte.

De prestigieuze prijs wordt sinds 1984 jaarlijks uitgereikt aan een Britse kunstenaar onder de vijftig jaar, waarvan de jury vindt dat hij of zij de beste expositie heeft gemaakt in het afgelopen jaar. Aan de prijs is een geldbedrag van 25.000 pond (bijna 32.000 euro) verbonden, alle genomineerden krijgen 5.000 pond (ruim 6.300 euro).

Jury

Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, is lid van de jury, die dit jaar verder bestaat uit Michelle Cotton, directeur van de Bonner Kunstverein in Bonn, curator Tamsin Dillor en Simon Wallis directeur van the Hepworth Wakefield. De jury wordt voorgezeten door Alex Farquharson, directeur van Tate Britain.

Eerdere winnaars van de prijs zijn onder meer Steve McQueen, Gilbert & George, Rachel Whiteread en Damien Hirst.

Het is nog niet zeker of het reusachtige achterwerk ook te zien zal zijn in Tate Britain tijdens de expositie van de genomineerden, kunstenaars mogen zowel het werk waarvoor ze genomineerd zijn als nieuw werk exposeren.