Scooters en waterpijpen op de boulevard

Scheveningen heeft last van hangjongeren. Strandtenthouders zeggen klanten mis te lopen. Ze willen meer politie.

Een zomerse dag in Scheveningen, waar bewoners en strandgangers klagen over overlast door hangjongeren. De scooterrijders komen niet in dit artikel voor. Foto David van Dam

Twee scooters scheuren over de Scheveningse boulevard. Op de ene een jongen met Gucci-pet, op de andere twee jongens met tasjes van hetzelfde merk. „Dat krijg je ervan als je vreemde hoeren neukt”, schreeuwt de ene bestuurder de andere lachend toe.

Met het mooie weer van de afgelopen dagen was de boulevard een populaire plek. Voor badgasten, maar ook voor hangjongeren. Bewoners en strandgangers beklaagden zich veelvuldig op sociale media over jongeren die „respectloos” zouden omgaan met het Scheveningse publiek.

Groepen jongens zouden meisjes naroepen en bespuwen, overal vuil achterlaten, en zich hufterig gedragen als ze daarop worden aangesproken. Ook zou er met scooters en auto’s geracet zijn over de boulevard – een voetgangerszone.

„Ze parkeren hun auto dubbel, zetten dan de radio keihard aan en gaan waterpijp zitten roken”, vertelt Haags raadslid Richard de Mos (Groep De Mos). Strandtenthouders trokken deze week bij hem aan de bel: door de jongeren lopen zij klandizie mis. Klanten werden lastiggevallen op de terrassen, serveersters voelden zich ongemakkelijk.

De Mos pleit voor meer politie op de boulevard: die was het afgelopen weekeinde nauwelijks te bekennen. De 21-gradenregeling die in principe voor de boulevard geldt – meer politie bij warm weer – werd niet nageleefd. Daardoor hadden hangjongeren min of meer vrij spel in Scheveningen.

Deze donderdagmiddag valt het mee met de overlast op de boulevard. Hier en daar hangen groepjes jongens rond scooters, af en toe rijdt er eentje over het voetpad. Op een bankje lurken twee jongens aan een waterpijp.

Maar de strandtenteigenaren zijn er niet gerust op. Vanavond gaat het weer los, verwachten ze. Voor strandtent Blue Lagoon staat alvast een beveiliger. Hij is ingehuurd vanwege de overlast, zegt hij.

Bij Peter Ludovici, eigenaar van drie strandtenten aan de boulevard, kwamen de jongeren in het begin vaak drankjes halen. „Dat heb ik op een gegeven moment verboden, omdat ze alles steeds weer meenamen naar de straat.”

Nu halen ze volgens Ludovici hun drank bij de supermarkt om die op de boulevard op te drinken. „Ik als strandtenthouder kan daar weinig van zeggen. Daarom moet er echt meer politie komen.”

Er gaan ook geruchten over drugs die de jongeren zouden verhandelen, al is dat niet aangetoond. „Hoeft ook niet”, zegt Ludovici, „dat zie je gewoon.”

Volgens hem zijn de jongens allemaal „rond de achttien jaar”, en rijden ze allemaal in auto’s „van meer dan een ton”. „Nou, dan weet je het wel”, zegt hij. „Ja toch?”

Het zijn dure sportauto’s die rondjes rijden langs de boulevard. Als een witte Audi stopt, lopen twee jongens ernaartoe. Het dak schuift open, harde reggaeton klinkt uit de auto. Op het shirt van de bestuurder staat in glimmende letters „Escobar 49”.

Volgens strandtenthouders en De Mos heeft de politie toegegeven dat er afgelopen weekeinde te weinig agenten op de boulevard waren. Ook zou zijn beloofd dit op volgende warme dagen beter aan te pakken. De politie bevestigt dat niet. Een woordvoerder: „Wij doen nooit uitspraken over hoeveel mensen wij exact inzetten. Er waren voldoende agenten in dienst, conform de reguliere inzet.”

De gemeente noemt de overlast „een incident”, te wijten aan het eerste warme weekend, waarin altijd wel problemen de kop opsteken. Ze is in gesprek met de ondernemers op de boulevard over een manier om het „voor iedereen gezellig” te houden."