Scooters en waterpijpen op de boulevard

Scheveningen heeft last van hangjongeren. De eigenaars van strandtenten zeggen klanten mis te lopen en vragen om meer politie.

Een zomerse dag in Scheveningen, waar bewoners en strandgangers klagen over overlast door hangjongeren. De scooterrijders komen niet in dit artikel voor. Foto David van Dam

Twee scooters scheuren over de Scheveningse boulevard. De linker bemand door een jongen met Gucci-pet, de rechter door twee jongens met tasjes van hetzelfde merk. „Dat krijg je ervan als je vreemde hoeren neukt”, schreeuwt de ene bestuurder de andere lachend toe.

Met het mooie weer van de afgelopen dagen was de boulevard een populaire bestemming. Niet alleen voor badgasten, ook voor hangjongeren. Bewoners en strandgangers beklaagden zich deze week veelvuldig op social media over jongeren die „respectloos” zouden omgaan met het Scheveningse publiek.

Groepen jongens zouden meisjes naroepen en bespuwen, overal vuil achterlaten, en zich hufterig gedragen als ze daarop worden aangesproken. Ook zou er met scooters en auto’s geracet zijn over de boulevard – die alleen voor voetgangers bedoeld is.

„Ze parkeren hun auto dubbel, zetten dan de radio keihard aan en gaan waterpijp zitten roken”, vertelt Haags raadslid Richard de Mos (Groep De Mos). Strandtenthouders trokken deze week bij hem aan de bel: de jongeren zorgden ervoor dat zij een hoop klandizie misliepen. Klanten werden lastiggevallen op de terrassen, serveersters voelden zich ongemakkelijk.

De Mos pleit voor meer politie op de boulevard: die was het afgelopen weekeinde nauwelijks te bekennen. De 21-gradenregeling die in principe voor de boulevard geldt – meer politie-inzet bij warm weer – werd niet nageleefd. Daardoor hadden hangjongeren min of meer vrij spel in Scheveningen.

Deze donderdagmiddag valt het mee met de overlast op de boulevard. Hier en daar hangen groepjes jongens rond scooters, af en toe rijdt er eentje over het voetgangerspad. Op een bankje lurken twee jongens aan een waterpijp.

Maar de strandtenteigenaren zijn er niet gerust op. Vanavond gaat het weer los, verwachten ze. Voor strandtent Blue Lagoon staat alvast een beveiliger. Hij is ingehuurd vanwege de overlast, zegt hij.

Bij Peter Ludovici, eigenaar van drie strandtenten aan de boulevard, kwamen de jongeren in het begin vaak drankjes halen. „Dat heb ik op een gegeven moment verboden, omdat ze alles steeds weer meenamen naar de straat.”

Nu halen ze volgens Ludovici hun drank bij de supermarkt om dat op de boulevard op te drinken. „Ik als strandtenthouder kan daar weinig van zeggen. Daarom moet er echt meer politie komen.”

Er gaan ook geruchten over drugs die de jongeren zouden verhandelen, al is dat niet aangetoond. „Hoeft ook niet”, zegt Ludovici, „dat zie je gewoon.”

Volgens hem zijn de jongens allemaal „rond de achttien jaar”, en rijden ze allemaal in auto’s „van meer dan een ton”. „Nou, dan weet je het wel”, zegt hij. „Ja toch?”

Het zijn dure sportauto’s die rondjes rijden langs de boulevard. Als een witte Audi stopt, lopen twee jongens er naar toe. Het dak schuift open, harde reggaeton klinkt uit de auto. Op het shirt van de bestuurder staat in glimmende letters Escobar 49.

Strandtenthouders en raadslid De Mos zeggen dat de politie heeft toegegeven dat er afgelopen weekeinde te weinig agenten aanwezig waren op de boulevard. Ook zou zijn beloofd dat dit de volgende warme dagen beter wordt aangepakt. De politie was gisteravond niet meer bereikbaar voor een reactie.