Scheuring dreigt in Franse regeringspartij

De Franse regering heeft een motie van wantrouwen van de rechtse oppositie in de Assemblée Nationale overleefd, maar de verdeeldheid binnen de regerende Parti Socialiste over de hervorming van het arbeidsrecht is zo groot, dat de partij op scheuren staat.

De motie was donderdag ingediend nadat premier Manuel Valls dinsdag een omstreden wet over flexibilisering had doorgedrukt. De wet werd per decreet doorgevoerd. De regering wilde een stemming in het parlement vermijden omdat zij vreesde onvoldoende steun in eigen kring te krijgen.

De motie van wantrouwen van de oppositie haalde 246 stemmen, terwijl er 288 nodig waren voor een meerderheid. Opstandige leden van de Parti Socialiste, de zogenoemde ‘frondeurs’, slaagden er net niet in om genoeg handtekeningen bij elkaar te krijgen om een eigen motie van wantrouwen in te dienen.

Het was voor het eerst dat leden van de linkervleugel actief probeerden de eigen socialistische regering ten val te brengen. Valls kwalificeerde dat als „zeer ernstig”. De socialisten die tekenden voor de motie, riskeren uit de partij gezet te worden. Als dat gebeurt, zou dat betekenen dat Valls’ regering daadwerkelijk geen meerderheid in het parlement meer heeft en het laatste jaar van Hollandes presidentschap vleugellam is. De affaire heeft hem en president Hollande verder verzwakt.

Al voor de derde keer in vier jaar drukte Valls omstreden economische liberaliseringen door met hulp van een grondwetsartikel dat het parlement buitenspel zet. Op verscheidene plaatsen in Frankrijk is donderdag gedemonstreerd tegen de hervorming, die volgens vakbonden het einde betekent van het Franse sociale model, en tegen de „ondemocratische” manier waarop de maatregel is ingevoerd. In Parijs vielen daarbij twintig gewonden, vooral politieagenten.