Pfizer tegen medicijnen bij dodelijke injecties

Door de maatregel van de farmaceut is er geen enkel bedrijf meer dat levert aan staten die executies uitvoeren.

Het hoofdkantoor van de farmaciegigant Pfizer in New York
Het hoofdkantoor van de farmaciegigant Pfizer in New York Foto Brendan McDermid/ Reuters

De Amerikaanse farmaceut Pfizer wil niet langer dat haar producten gebruikt worden bij dodelijke injecties in de Verenigde Staten. Dat schrijft The New York Times op vrijdagavond. Met deze maatregel van de farmaciegigant is er geen enkele privaat bedrijf meer dat levert aan staten die executies uitvoeren van ter dood veroordeelden.

Inmiddels zijn al meer dan twintig Amerikaanse en Europese bedrijven gestopt met het leveren van dodelijke middelen, maar de stap van Pfizer wordt gezien als een mijlpaal. Pfizer is een van de grootste farmaceutische bedrijven in de wereld.

Steeds minder executies in de VS

De farmaciebedrijven willen niet langer geassocieerd worden met de doodstraf in de Verenigde Staten. Dat maakt het steeds lastiger voor staten om via injecties de doodstraf uit te voeren. Een aantal staten probeert de medicijnen te verkrijgen in het buitenland, ook al zijn deze niet goedgekeurd door de Amerikaanse Food en Drug Administration (FDA).

In Arizona, Oklahoma and Ohio zijn de executies hierdoor uitgesteld. In het afgelopen jaar liep het aantal executies ook flink terug. In de periode december 2014 tot december 2015 werden 28 mensen geëxecuteerd in het land, ter vergelijking: in 1999 waren dat er 98.

Als alternatief voor de dodelijke injectie is het in een aantal staten toegestaan om de elektrische stoel, het vuurpeloton of de gaskamer te gebruiken voor ter dood veroordeelden.