Parti Socialiste staat op scheuren na motie van wantrouwen

Het was voor het eerst dat opstandige leden van de Parti Socialiste actief probeerden de eigen socialistische regering ten val te brengen.

Premier Valls houdt een toespraak voorafgaande aan de stemming.
Premier Valls houdt een toespraak voorafgaande aan de stemming. Foto Charles Platiau / Reuters

De Franse regering heeft een motie van wantrouwen van de rechtse oppositie in de Assemblée Nationale overleefd, maar de Parti Socialiste staat op scheuren.

De motie, die werd ingediend nadat premier Manuel Valls dinsdag het parlement passeerde bij een stemming over hervormingen van de arbeidswetgeving, haalde 246 stemmen, terwijl er 288 nodig waren voor een meerderheid. Opstandige leden van de Parti Socialiste, de zogenoemde ‘frondeurs’, slaagden er net niet in om genoeg handtekeningen bij elkaar te krijgen om een eigen motie van wantrouwen in te dienen.

‘Zeer ernstig’

Het was voor het eerst dat zij actief probeerden de eigen socialistische regering ten val te brengen en dat kwalificeerde Valls als „zeer ernstig”. De socialisten die tekenden voor de motie riskeren uit de partij gezet te worden, maar dat zou betekenen dat Valls’ regering daadwerkelijk geen meerderheid in het parlement meer heeft en het laatste jaar van Hollandes presidentschap vleugellam is. De affaire heeft hem en president Hollande verder verzwakt.

Al voor de derde keer in vier jaar drukte Valls omstreden economische liberaliseringen door met hulp van een grondwetsartikel dat het parlement buitenspel zet. Bij demonstraties hiertegen door vakbonden en activisten van de activisten van ‘Nuit debout’ vielen donderdag in Parijs twintig gewonden, vooral politieagenten.