Oudste mens overleden, nog één negentiende-eeuwer over

Susannah Mushatt Jones werd 116 jaar oud. Ze overleed in haar huis in Brooklyn. De oudste is nu een 116-jarige Italiaanse.

Susannah Mushatt Jones op haar 116e verjaardag.
Susannah Mushatt Jones op haar 116e verjaardag. Foto Lucas Jackson / Reuters

Susannah Mushatt Jones, de oudste mens ter wereld, is donderdag op 116-jarige leeftijd overleden. Daarmee is er nog maar een persoon over die in de negentiende eeuw geboren is. Emma Morano-Martinuzzi, een 116-jarige Italiaanse, is nu de oudste, melden de onderzoekers van de Gerontology Research Group.

Jones stierf donderdag in een verzorgingshuis in Brooklyn, waar ze volgens persbureau AP meer dan dertig jaar heeft gewoond. Ze zou zijn overleden na een ziekbed van tien dagen. Ze werd geboren op 6 juli 1899 en was daarmee 116 jaar en 311 dagen oud. Morano-Martinuzzi is enkele maanden jonger.

Lees meer over de levens van zogenoemde supercentenariërs: Hoe lang is de oudste mens de oudste mens ter wereld?

Susannah Mushatt Jones werd geboren op een kleine boerderij in Alabama in een gezin met elf kinderen. Ze heeft een groot deel van haar leven als gewerkt als kindermeisje, maar werd zelf nooit moeder.

Hoewel Jones een jaar recordhouder is geweest, was ze bij lange na niet de oudste mens die ooit geleefd heeft. Dat record is nog altijd in handen van Jeanne Calment, die in 1997 op 122-jarige leeftijd overleed.