Ajax zoekt coach onder niet-Ajacieden, want een totaalpakket à la De Boer is ‘onhaalbaar’

Het wordt wennen bij Ajax. Wennen aan niet Frank de Boer, de coach die dinsdag, na vijfenhalf seizoen bekendmaakte te stoppen bij Ajax. Wennen aan een niet-Ajacied, als het inderdaad Peter Bosz wordt, zoals de verwachting momenteel is.

„We moeten op zoek naar een andere, verbeterde versie van De Boer”, zei beoogd algemeen directeur Edwin van der Sar gisteren bij een toelichting bij het vertrek van de hoofdtrainer. Maar bij het uitspreken van die woorden realiseerde hij zich dat die „er eigenlijk niet is”.

De Boer was Ajax geworden, na zo vele jaren aan het roer. Geliefd bij iedereen in voetbalminnend Nederland, succesvol met vier landstitels.

Zo’n totaalpakket is nu onhaalbaar, zei Van der Sar. Er is een aantal criteria waar de nieuwe trainer aan moet voldoen. Maar hij hoeft geen Nederlander te zijn en ook niet „per se” een Ajax-verleden te hebben. Wel moet hij jeugd inpassen in het eerste zoals dat bij Ajax – zeker sinds het ‘plan-Cruijff’ beleid is – gebruikelijk is. Ajax zal zich niet aanpassen, maakte Van der Sar duidelijk. „Hij moet natuurlijk wel de Ajax-filosofie uitdragen.”

Van der Sar, tevens voorzitter van het ‘technisch hart’ bij Ajax, tracht de achterban er op voor te bereiden dat het een niet-Ajacied kan worden. Bosz, trainer van Maccabi Tel Aviv, bijvoorbeeld, met een verleden bij Feyenoord. De harde kern van de F-Side keert zich nu al tegen Bosz, voordat er iets concreet is.

De zoektocht naar een opvolger voor De Boer moet op korte termijn resultaat bieden, aangezien er door het missen van de landstitel afgelopen zondag ineens voorrondes voor de Champions League op de agenda staan, voor eind juli. „Maar je bent altijd voorbereid”, zei Van der Sar, „want een aanbieding voor De Boer had ook zomaar kunnen komen”. Bovendien had De Boer al twee maanden geleden gezegd dat het verstandig zou zijn als de directie „aan zijn huiswerk zou beginnen”.