Nep-kolonel beloofde veteranen een topbaan

Tientallen veteranen, vaak met een posttraumatische stressstoornis (ptss), zouden zijn opgelicht.

Foto ANP / Remko de Waal

Het leek een droom voor veteranen die ondanks hun traumatische ervaringen niets liever wilden dan weer als militair aan de slag gaan. Sommigen zaten thuis en hadden schulden opgebouwd toen ze in contact kwamen met ‘kolonel’ Bert Buwalda die hen van alles beloofde. „We zouden in Duitsland in de bewaking gaan werken en op jihadisten jagen”, vertelt één opgelichte Bosniëveteraan aan Checkpoint, het tijdschrift voor veteranen. Tientallen veteranen, vaak met een posttraumatische stressstoornis (ptss), zouden zijn opgelicht. Ze betaalden 50 euro ‘inleggeld’, maar een baan kregen ze niet.

Buwalda deed zich voor als kolonel van het prestigieuze Korps Commandotroepen en wond zo kwetsbare oud-militairen om zijn vinger. „Hij ging heel slim te werk door regionale sleutelfiguren binnen de BNMO (Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers) te benaderen die hem hielpen om veel mensen te bereiken”, zegt Fred Lardenoye, hoofdredacteur van Checkpoint. „Kwetsbare mensen die zijn fantastische verhalen helaas maar al te graag wilden geloven.”

Uit e-mails die de slachtoffers verzamelden, blijken dat Buwalda de meest bizarre beloften deed: contacten met de Mossad, ruime keuze aan eigen wapens, beëdiging als commando en grote geldbedragen.

Eén van die sleutelfiguren in zijn web was Heino Buikema (74), die Buwalda met jongere veteranen in contact bracht. Hij is er „ziek van” dat hij zo heeft meegewerkt aan het bedrog van de nep-kolonel, vertelt hij aan de telefoon. „We trapten er allemaal in.” Buikema begrijpt het bedrog nog steeds niet. „Van die 50 euro per persoon kan hij niet rijk geworden zijn, en sommige jongens die erom vroegen kregen dat geld zelfs terug.” Problemen van enkele slachtoffers werden wel vergroot omdat zijn stopten met hun therapie of zich in grotere schulden staken.

Aangiften tegen Buwalda hebben niet tot vervolging geleid. In een telefonische reactie zegt hij dat van oplichting geen sprake is. „Er was een serieus project en ik ben er financieel nul wijzer van geworden.” Wel geeft hij toe geen kolonel te zijn.