Opening Nationaal Holocaust Museum

Het museum wordt „pijnlijk”, „confronterend” en „nieuw voor Nederland”. Aan het woord is curator Annemiek Gringold bij de perspresentatie van het Nationaal Holocaust Museum – dat maandag voor het publiek opent – in de oude Kweekschool aan de Plantage Middenlaan.

Want zo een museum is er nog niet in Nederland. „Kamp Vught gaat over Vught, het Anne Frank-huis over Anne Frank”, aldus directeur Emile Schrijver. „Dit wordt één plek waar het verhaal wordt verteld.”

Het museum wil het verhaal vertellen van de Nederlands-Joodse gemeenschap voor, tijdens en na de Holocaust. Het moet geen donkere, grauwe plek worden „waar een gevoel wordt opgedrongen”, zegt Schrijver. Dat wil hij doen door in te zoomen op verhalen van „gewone mensen”.

Wie een compleet verhaal verwacht moet nog drie jaar wachten; maandag betreft de opening van ‘fase 1’. Hierin zullen kleinere tentoonstelling te zien zijn. In dit geval ‘De ondergang van Abraham Reiss’; negen schilderijen van Jeroen Krabbé over het levensverhaal van zijn grootvader, die werd vermoord in vernietigingskamp Sobibor.

Tot nu toe is zo’n 2 miljoen euro opgehaald; voor ‘fase 2’ is nog zo’n 19 miljoen nodig. Het Joods Cultureel Kwartier, waartoe het project behoort, probeert dat via fondsenwerving binnen te halen.