Oostenrijk ziet af van grenscontroles Brennerpas

Het plan voor een hek en grenscontroles was vooraf zwaar bekritiseerd door buurland Italië.

De Oostenrijkse minister Sobotka van Binnenlandse Zaken (rechts) en zijn collega Angelino Alfano in de grensplaats Brenner.
De Oostenrijkse minister Sobotka van Binnenlandse Zaken (rechts) en zijn collega Angelino Alfano in de grensplaats Brenner. Foto: Johann Gröder / AFP Photo

Er komen toch geen grenscontroles aan de Brennerpas, de drukke grensovergang tussen Oostenrijk en Italië. Dat heeft de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka vrijdag laten weten, meldt persbureau AFP.

Sobotka noemde de controles “nog niet gerechtvaardigd” omdat het aantal illegale migranten de laatste weken “virtueel tot nul” is gedaald. Dat komt doordat buurland Italië betere controles uitvoert aan de eigen buitengrens.

Sinds het hoogtepunt van de vluchtelingenstroom in september heeft Oostenrijk weer controles ingesteld aan andere delen van de landsgrens. Het Weense plan om ook de Brennerpas te gaan controleren en er een hek te bouwen, kon rekenen op felle kritiek uit Rome. Er werd gevreesd voor lange opstoppingen voor vrachtverkeer en vakantiegangers bij de pas door de Alpen, waar dagelijks zo´n 5.500 vrachtwagens doorheen gaan. Ook EU-president Jean-Claude Juncker noemde de mogelijke grenscontroles een “politieke ramp”.

De plannen voor de grenscontroles, waarbij de voorbereidingen al gestart waren, werden gezien als een knieval voor de extreemrechtse partij FPÖ. Voorman Norbert Hofer won bij de presidentsverkiezingen in april met een flinke meerderheid.