NRC Agenda: vijf cultuurtips voor het weekend

Een selectie uit het cultuuraanbod, met Hans Teeuwen, Mozart en Russische kinderpoëzie.

Hans Teeuwen
Hans Teeuwen Foto Tom Bertels

 1. ●●●●

  Utopian DreamsExpositie

  tent

  Rotterdam is voor Nederland de stad van de toekomst. De noodzaak om zichzelf opnieuw uit te vinden na het bombardement van 1940 heeft ruimte geschapen voor dromen en experimenten. Dit jaar viert Rotterdam 75 jaar Wederopbouw, met onder andere een enorme openbare trap van architectenbureau MVRDV die als een tribune van het Stationsplein voert naar het dak van het Groothandelsgebouw. Voor TENT, ‘platform voor 100% hedendaagse kunst’, stelde Reyn van der Lugt als onderdeel van deze manifestatie de tentoonstelling Utopian dreams samen. Hij selecteerde zes stedelijke droomprojecten uit het verleden en nodigde vijf kunstenaars uit om nieuwe toekomstvisies te maken. Met een bij uitstek hedendaags middel, een virtual reality film, legt Han Hoogerbrugge een link met de stad in het verleden. Om het eeuwige slopen en bouwen van deze stad te verbeelden maakte hij met een 3D-printer een model van een mooie ronde sloperskogel die hij graag in de fontein op het Hofplein zou plaatsen. Op ware grootte. Op de vloer schilderde hij in de rondte ‘bamberdebamberdedam’, het geluid van de heipaal Lees meer: ‘Droomprojecten voor de stedelijke wederopbouw’

 2. ●●●●

  Don Giovanni Opera

  giovanni

  Het concept van deze Don Giovanni berust op twee pijlers. Eén: Don Giovanni wordt ook zelf meteen dodelijk getroffen in het vuurgevecht met de Commendatore. Twee: het realistische decor van Christian Schmidt, een roterend sprookjesbos. De bezetting is sterk. Marc Albrecht dirigeert met vaart en adem, maar er zijn plekken waarop je verlangt naar meer van de duisternis die op het podium dominant is. Nu is Albrechts aanpak vooral galant.

  Don Giovanni van Mozart door De Nat. Opera/Ned. Phil. Orkest o.l.v. Marc Albrecht. Regie Claus Guth. T/m 29 mei.

 3. ●●●●

  We Want more!Musical

  wewantmore

  Een meidenpopkoor dat twintig jaar na de breuk een reünie beleeft – zie hier de ideale basis voor een twaalfkoppige komedie met vinnige dialogen en atletisch gearrangeerde popsongs van klassiek allooi. In het script van Bodil de la Parra krijgt iedereen net genoeg materiaal om een op zichzelf staand personage neer te zetten. Terwijl de actrices in de strakke enscenering van regisseur Geert Lageveen ook allemaal hun eigen schittermomentjes hebben.

 4. ●●●●●

  Hans Teeuwen: Cabaret

  hansteeuwen

  Het mindere slot doet weinig af van de totaalindruk dat Teeuwen in Echte Rancune glorieert met zijn gemuteerde vorm van cabaret: amoreel, confronterend theater, razend knap geacteerd en extreem geestig. In zijn zevende solo toont hij eens te meer aan een genre, een wereld en een klasse op zichzelf te zijn. Het leidt tot een knettergoed eerste uur, waarin Teeuwen zijn brille demonstreert met harde, zwarte humor en vlijmende satire – het beste uur cabaret van dit seizoen. Lees ook: ‘Teeuwen razend knap en extreem geestig’

 5. ●●●●●

  Bij mij op de maan Russische kinderpoëzie

  bijmijopdemaan

  Een goed kindergedicht is voor alle leeftijden, zeker als het knap vertaald is, zoals Robbert-Jan Henkes deed in zijn meesterlijke bloemlezing van Russische kindergedichten.

  Een keuze uit de Russische kindergedichten vanaf de zeventiende eeuw. Vert. en toelichting Robbert-Jan Henkes. Van Oorschot, 576 blz., 44,99 euro (geb.), 29,99 euro

 • Joyce Roodnat Column

  joyce

  Over Marseille. Gerard Dépardieu. Mariken. Conceptual Art in Britain. Glenn Close. Lees hier de column.