‘Nationale Politie krijgt er 188 miljoen euro bij’

Het zou volgens Nieuwsuur gaan om een compensatie voor extra uitgaven dit jaar zijn gemaakt vanwege onder meer het bestrijden van terreur.

De nieuwe korpschef van de Nationale Politie, Erik Akerboom.
De nieuwe korpschef van de Nationale Politie, Erik Akerboom. Foto Koen van Weel/ANP

De Nationale Politie krijgt er van het kabinet nog dit jaar 188 miljoen euro bij. Dat meldt het programma Nieuwsuur op basis van bronnen rondom de politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het zou gaan om compensatie voor extra uitgaven die dit jaar gedaan vanwege terreurbestrijding en het vluchtelingenvraagstuk. Ook vallen cao-kosten hoger uit. De extra financiering komt beschikbaar vanuit de Voorjaarsnota.

De Nationale Politie kampt met grote financiële tekorten als gevolg van een reorganisatie. Accountantsbureau PwC berekende onlangs dat de politie dit jaar 170 miljoen euro meer nodig heeft dan begroot, nog los van eventuele tegenvallers op het gebied van asiel of terreurbestrijding.

Eerder werd al bekend dat door de hervormingen de oorspronkelijke begroting al met zo’n 230 miljoen euro werd overschreden. De samenvoeging van 26 regio’s tot één nationaal korps is door voormalig minister Opstelten (VVD) te optimistisch ingeschat en zal pas in 2020 of 2021 worden afgerond, drie jaar later dan gepland.