Nachtelijke schrijfclub helpt bij writer’s block

The Night Shift biedt aspirant-schrijvers de kans om een nacht lang door te werken aan hun verhaal in wording. NRC schreef een nacht mee.

‘Heeft iedereen wat te schrijven? Zo nee, dan is er de kauwgomballenautomaat met schrijfopdrachten.’ Het is zaterdagavond kwart over negen als Silvana Sodde (35) twaalf – veelal jonge – schrijvers toespreekt. Zij zitten in een klein en onopvallend kantoor in de Gouvernestraat, aan twee tafels stampvol laptops, M&M’s, thee, olijven, bier en smeersels. Het doel: in zes uur tijd meters maken met hun boek, verhaal of ander literair werk in wording.

Sodde organiseert deze maandelijkse avonden sinds een jaar. Als schrijfdocent bij SKVR en haar eigen The Writer’s Guide (to the Galaxy) merkte ze dat veel mensen vol ambities zitten, maar de discipline, tijd of aandacht ontberen om écht aan het schrijven te slaan. Tijdens The Night Shift ligt daarom de focus 100 procent op enkel dat: schrijven. Iedereen mag meedoen, maar er zijn maximaal twaalf mensen welkom.

„Het werkt als volgt. We gaan een uur schrijven in stilte. Dan is er een kwartier pauze waarin we met elkaar kunnen overleggen over hoe het gaat. Daarna is er weer een uur schrijven en een kwartier pauze, net zolang tot het drie uur is.” En ja, je mag eerder weg. „Maar dan probeer ik je wel tegen te houden.”

Na de start hanteert iedereen zijn eigen tactiek. Zo doet Jaïr Cijntje (21) direct zijn koptelefoon op en gaat aan het tikken op zijn zwarte laptop, geholpen door filmsoundtracks en dubstep. Zijn doel: een kort verhaal schrijven voor de schrijfwedstrijd Write Now! voor jong schrijftalent. „Ik heb het scenario al eerder verzonnen en vanavond in de trein uit Nieuwerkerk aan den IJssel op mijn telefoon uitgewerkt. Ik ga nu 1.500 woorden schrijven.”

Zijn broer, Daudi Cijntje (24), gaat beheerster te werk. Geen duizenden woorden eruit stampen, maar een stevige redactieslag voor een fantasy-verhaal van twintig pagina’s waar hij al langer aan werkt. Het is inmiddels zijn vijfde keer bij The Night Shift. „Het is heel gezellig én productief. Ik kan vaak een paar pagina’s schrijven. Soms geef ik ook feedback op het werk van anderen. En door te praten met anderen, krijg ik nieuwe ideeën.”

Maar is het niet lastig om hier op een zaterdagavond te zijn, terwijl je ook ergens in een club kunt staan? Daudi schudt het hoofd. „Ik ga weleens naar een concert of band, maar het is geen opgave voor mij om hier te zijn.” Ook zijn broer vindt het geen probleem om de kroeg over te slaan. „De meeste schrijvers gaan niet vaak uit. Hier spreek ik ook mensen. We praten over het schrijven, maar ook over heel andere dingen.” Jaïr begint te lachen. „Zoals over mdma.”

„Oke, mensen, sssss, over een uur weer kletsen.” Om half elf is Sodde onverbiddelijk: na een kwartier pauze moet iedereen weer verder. Dat gebeurt zonder gemor: binnen vijf seconden ratelen de toetsenborden en krassen de pennen als vanouds. Toch wordt het schrijven moeilijker naarmate het later wordt, merkt Jaïr. „Het laatste uur is echt heel moeilijk. Dan ben je aan het einde van je Latijn en erg moe.” Ondanks dat blijven de meeste mensen tot drie uur, merkt Sodde. „Naarmate het later wordt, worden de pauzes langer. Zo kunnen mensen hun frustraties met elkaar delen en elkaar beter leren kennen. Schrijven is nu eenmaal heel solitair, dus dan is het fijn om andere schrijvers te ontmoeten.”

Rond drie uur vertrekken Daudi en Jaïr terug naar Nieuwerkerk aan den IJssel. Nachttreinen rijden er niet, dus komt hun vader hen ophalen. „Hij vindt dat wel een beetje irritant, maar wij vinden het superlief.”

De komende editie van The Night Shift vindt plaats op 15 mei. Meer info vind je op www.thewritersguide.nl. Er is ook een kortere editie beschikbaar via Shut up & Write, waarin mensen op de laatste donderdagochtend van de maand samenkomen bij Adem Inn om één uur te schrijven.