Winst van Aegon gehalveerd, beleggers straffen verzekeraar af

Aegon heeft het afgelopen kwartaal flink te lijden gehad onder de onrust op de financiële markten, zo blijkt uit donderdag gepresenteerde kwartaalcijfers. De nettowinst van de verzekeraar daalde met de helft tot 143 miljoen.

Beleggers reageerden negatief op de cijfers. De beurskoers van Aegon daalde donderdag met meer dan 11 procent. Het bedrijf leed verlies op riskante beleggingen en op financiële instrumenten om risico’s af te dekken (hedges). Het beleggingsverlies, hoofdzakelijk geleden in de Verenigde Staten, kwam uit op 358 miljoen euro. „De volatiele financiële markten hebben hun invloed gehad op de resultaten van Aegon over het eerste kwartaal en op onze kapitaalpositie”, zei Alex Wynaendts, topman van het bedrijf, in een toelichting.

Dat Aegon desondanks nog winst maakte, is vooral te danken aan betere resultaten in Europa. Bovendien bleef in de VS de verkoop van pensioenen en producten voor vermogensbeheer het goed doen.

Beleggers maken zich vooral zorgen over de kapitaalpositie van Aegon die, net die van andere verzekeraars, te lijden heeft onder de lage rentestanden. Sinds dit jaar is een nieuw toezichtsregime van kracht, genaamd Solvency II. De kapitaalbuffer van Aegon is gedaald van 1,6 naar 1,55 keer de minimumbuffer onder Solvency II. Een cijfer van 1,4 geldt als gevaarlijk en beleggers vrezen dat Aegon daar nu heen beweegt. (NRC)