Kritiek Poetin op antiraketschild in Roemenië

Het antiraketschild werd op donderdag geactiveerd en is volgens de Amerikanen bedoeld om Iraanse raketten te onderscheppen.

NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg (links), de Roemeense premier Dacian Ciolos (midden) en de Amerikaanse viceminister van Defensie Robert Work (rechts) bij de opening van het antiraketschild.
NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg (links), de Roemeense premier Dacian Ciolos (midden) en de Amerikaanse viceminister van Defensie Robert Work (rechts) bij de opening van het antiraketschild. Foto Octav Ganea/ Reuters

Vladimir Poetin hekelt de plaatsing van een antiraketschild van de NAVO in Roemenië. Rusland is nu gedwongen om te zoeken naar manieren om de dreiging richting haar grondgebied te neutraliseren, zo liet de Russische president op vrijdag weten tijdens een bijeenkomst met officieren uit het leger. Dat meldt persbureau Reuters.

Op donderdag werd in aanwezigheid van hoge Amerikaanse en NAVO-functionarissen het antiraketschild geactiveerd. Dit defensieve wapensysteem is gevestigd op de Zuid-Roemeense luchtmachtbasis Deveselu.

VS: gericht tegen Iran, niet tegen Rusland

Het antiraketschild van 800 miljoen dollar is betaald door de Verenigde Staten en wordt in juli overgedragen aan de NAVO, maar wordt bestuurd vanuit een Amerikaans commandocentrum in Duitsland. Volgens de Amerikaanse viceminister van Defensie, Robert Work, is het schild bedoeld om de NAVO-leden te beschermen tegen langeafstandsraketten van Iran.

Het antiraketschild wordt niet gebruikt voor mogelijke dreigingen vanuit Rusland, zo liet Work weten.

Poetin: we laten ons niet meesleuren in wapenrace

Poetin ziet dat geheel anders. Volgens hem is er sprake van schending van de Russische-Amerikaanse betrekkingen en leidt het tot een nieuwe wapenrace. Daar houdt Rusland zich verre van, zo tekent de Russische staatszender Russia Today op.

“We laten ons niet meesleuren in deze race. We zullen onze eigen weg gaan”

De Russische president voegde er aan toe dat Rusland doorgaat met de plannen voor de modernisering van het leger en de marine.

De eerste plannen van het Amerikaanse antiraketschild in Oost-Europa dateren uit 2007 tijdens het presidentschap van George W. Bush. Naast de plaatsing van het schild in Devesulu werken de Amerikanen ook aan een defensief wapensysteem in Polen, dat moet eind 2018 operationeel zijn.