Kamp stuurt werkmail naar kwetsbaar adres

Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) laat zijn ambtenaren werkgerelateerde e-mails naar zijn persoonlijke Gmail-account sturen, hoewel zijn ministeriële e-mailadres beter is beveiligd.

Dit is Nieuwsuur op het spoor gekomen. Het tv-programma deed onderzoek nadat het ministerie in 2014 aangifte had gedaan van het mogelijk hacken van Kamps privémailadres. De overheid heeft strenge regels voor het gebruik van privéaccounts, om vertrouwelijke informatie niet in verkeerde handen te laten vallen.

Gebruik van privémail is niet per definitie verboden op ministeries. De overheidsrichtlijn verbiedt wel automatisch doorsturen van alle werkmail naar een privéadres. Medewerkers die e-mail doorsturen moeten „per geval” bepalen „of de betreffende informatie doorgestuurd kan worden”.

Volgens het Openbaar Ministerie was Kamp in 2014 waarschijnlijk slachtoffer van ‘ongerichte phishing’. Dat betekent dat de hacker geen specifiek doelwit voor ogen had. Mogelijk heeft Kamp gereageerd op een spammail, waarna hij zijn gebruikersnaam en wachtwoord prijsgaf. Dat is de bekendste phishingmethode.

Het OM heeft de zaak geseponeerd. Volgens een woordvoerder is „niet te verwachten dat daadwerkelijk in zijn mailbox is gekeken”.

Kamp wil niet stoppen met het ontvangen van zakelijke mail op zijn privéaccount, zei hij in Nieuwsuur. „Dit is gemakkelijker voor mij.”