Inwoners kapotgeschoten Kobani pakken hun leven weer op

De Syrisch-Koerdische grensstad werd in januari 2015 heroverd op IS, sinds korte tijd keren de Koerdische inwoners weer terug naar hun verwoeste stad.

Koerdische Nederlanders vieren feest in Rotterdam nadat Kobani heroverd is op terreurorganisatie Islamistische Staat.
Koerdische Nederlanders vieren feest in Rotterdam nadat Kobani heroverd is op terreurorganisatie Islamistische Staat. Foto Remko de Waal/ ANP

Het beleg om de Syrisch-Turkse grensstad Kobani duurde meer dan een half jaar en was in meerdere opzichten symbolisch. De verovering door militanten van Islamitische Staat (IS) in september 2014 toonde de kracht van de terreurorganisatie en het leidde tot een enorme vluchtelingenstroom richting Turkije.

De val van Kobani zorgde er tevens voor dat de Amerikanen, voor het eerst, gingen samenwerken met Koerdische rebellengroepen. Vanaf de heuvels in Turkije zagen de voornamelijk Koerdische vluchtelingen hoe er werd gevochten om hun stad, waar voor de oorlog ongeveer 45.000 mensen woonden.

Na 131 dagen vechten was het zover: niet langer wapperde de zwarte vlag van IS, maar de gele vlag van de Koerdische militie YPG boven de kapotgeschoten stad.

Lees ook de analyse van buitenlandredacteur Toon Beemsterboer: Symbolische nederlaag voor IS

Er wordt weer getrouwd in Kobani

In het afgelopen jaar bleef de situatie in de strategisch gelegen stad, pal naast de Turkse grens, zeer onrustig. Reden voor veel vluchtelingen om nog niet terug te keren, maar daar komt langzamerhand verandering in. Vooral nadat de belangrijkste Koerdische partij de federale regio uitriep in het noorden van Syrië, inclusief het district Kobani.

De Colombiaanse fotograaf Mauricio Morales Duarte legde voor nieuwszender Al Jazeera vast hoe de teruggekeerde inwoners het leven in Kobani weer oppakken.

Tussen de kapotgeschotte huizen, naar schatting zijn er meer dan 1.300 huizen verwoest en is er ongeveer 1,5 miljard dollar nodig om de stad weer op te bouwen, is er een kapperszaak geopend en gaan een aantal leerlingen weer naar school. Heel symbolisch zijn de kleurrijke foto’s van een Koerdische bruiloft. Hoop doet leven.

Bekijk ook de fotoreportage van Al Jazeera: ‘Syria civil war: new beginnings in Kobani’