Freek tegen de stropers NPO 3, 20.30-21.20u.

„Dit is dé Noordelijke Witte neushoorn. Als hij overlijdt, is de soort uitgestorven.” Het is een merkwaardig gezicht. Een neushoorn omringd door beschermers met geweren. En dat vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week.

De toon van de enthousiaste bioloog Freek Vonk is in het nieuwe programma beduidend minder vrolijk dan in zijn eerdere series. En daar is reden toe. De neushoorn wordt door massale stroop met uitsterven bedreigd. Het is de stropers te doen om de hoorn van het dier. Velen zijn ervan overtuigd dat deze een geneeskrachtige werking heeft. Vonk zal in deze vierdelige serie ingaan op de illegale stroperij.

In de eerste aflevering bezoekt de bioloog een opvanghuis voor jongen die hun moeder door de stroop zijn verloren. De beheerder van het opvanghuis vergelijkt de strijd tegen de stropers met die tegen drugskartels. Dat blijkt later in de serie ook, wanneer Vonk meeloopt met de opsporingsdiensten. Het zorgt voor een informatieve, maar ietwat sensatiezuchtige serie, waarin Vonk zich soms wat over the top mengt in de oorlog met de stropers.