Weer crisis in de top van Amsterdams vervoerbedrijf

Het is crisis in de top van het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) in Amsterdam. Drie directeuren die eind 2015 het vertrouwen op wilden zeggen in algemeen directeur Alexandra van Huffelen verdwijnen nu zelf van het toneel. Dat bevestigen diverse ingewijden aan NRC.

De problemen bij het GVB begonnen kort na de aanstelling van Van Huffelen op 1 juni 2014. Vanwege haar door betrokkenen als „directief” omschreven bestuursstijl kwam ze al snel in botsing met Karel van Gils, directeur techniek. Het conflict leidde tot een gespannen situatie binnen de zeskoppige directie. Een van hen vertrok kort daarna noodgedwongen.

Drie anderen, onder wie Van Gils, verloren het vertrouwen in Van Huffelen. Maar voor ze dat konden opzeggen, greep president-commissaris Hans Bakker in. Hij kwam met „een verbeterplan”, maar tot succes leidde het niet. Van de drie kritische directeuren kreeg er één demotie, zit er één al tijden overspannen thuis en vertrekt nu Van Gils. Van Huffelen reageert: „We hebben met reden besloten deze organisatie effectiever te maken. Dat is wat we nu uitvoeren.” Bakker: „Het is een vervelende situatie waarover iedereen zijn hart heeft kunnen luchten. Laten we nu in godsnaam allemaal aan het werk gaan, in het belang van het GVB.”

    • Hugo Logtenberg