Groot protest in Suriname tegen Bouterse

Tussen de vijf- en tienduizend Surinamers gingen de straat op in de hoofdstad Paramaribo.

Een demonstatie tegen de regering Bouterse van eind april.
Een demonstatie tegen de regering Bouterse van eind april. Foto Pieter van Maele/ ANP

Tussen de vijf-en tienduizend Surinamers hebben vrijdag in de Surinamese hoofdstad Paramaribo meegelopen in een protestmars, zo meldt persbureau ANP. De demonstranten zijn de economische crisis in het land zat en houden president Desi Bouterse verantwoordelijk.

De actievoerders verzamelden zich in het centrum van de stad, waarna ze naar het kantoor van de president liepen om een petitie aan te bieden. In de afgelopen maanden was het protest tegen de Surinaamse regering zeer kleinschalig, sinds begin deze maand is hun aantal enorm opgelopen. In Suriname wonen ongeveer een half miljoen mensen.

Tegen verhogen energieprijzen en IMF-deal

De actie was georganiseerd door een deel van de vakbeweging, het bedrijfsleven en oppositiepartijen. Een aantal bonden en organisaties deden niet mee, zij denken via een dialoog met de regering meer te bereiken.

De actievoerders zijn het oneens met de verhoging van de energietarieven en willen dat de regering afziet van een overeenkomst met het International Monetair Fonds (IMF). Ze zijn bang dat het leidt tot meer armoede in het land.

Lees ook de reportage van nrc-correspondent Nina Jurna: In Suriname heeft iedereen last van de crisis

Op foto’s over de protestmars van de Surinaamse radiozender Radio 10 Magic FM is een spandoek te zien met de tekst “U heeft ons verleid en bedrogen”.

Lege schatkist

Suriname kampt al meer dan een half jaar met een economische crisis. De lage prijzen voor olie en goud en het zeer ruimhartige uitgavenbeleid van de overheid hebben geleid tot een lege schatkist. Daarnaast is de inflatie opgelopen tot meer dan 200 procent.

President Bouterse maakte vorige maand bekend dat het IMF bereid is om bijna 424 miljoen euro te lenen aan Suriname. Daarnaast probeert de Surinamese regering ook geld op te halen bij andere buitenlandse instaties. In totaal zou het gaan om een bedrag van zo’n 890 miljoen euro.