FIFA stelt eerste vrouwelijke secretaris-generaal aan

De Senegalese Fatma Samoura volgt de vanwege corruptie ontslagen Fransman Jérôme Valcke op.

Wereldvoetbalbond FIFA houdt vrijdag een congres in Mexico-stad.
Wereldvoetbalbond FIFA houdt vrijdag een congres in Mexico-stad. Foto Michael Buholzer/AFP

Wereldvoetbalbond FIFA heeft voor het eerst een vrouw aangesteld als nieuwe secretaris-generaal. De Senegalese Fatma Samoura, die 21 jaar voor de Verenigde Naties heeft gewerkt, wordt de rechterhand van voorzitter Gianni Infantino. Dat maakte de bond vrijdag bekend op een congres in Mexico-Stad.

Twitter avatar fifamedia FIFA Media FIFA Council appoints @UN executive Fatma Samoura of Senegal as new FIFA Secretary General. https://t.co/tkvcqXo4vR

Samoura volgt de Duitser Markus Kattner op, die tijdelijk de functie kreeg nadat de Fransman Jérôme Valcke vanwege corruptie moest aftreden. De voetbalbobo is voor twaalf jaar geschorst vanwege onder meer het betalen van smeergeld aan lokale bestuurders voor het toewijzen van het WK 2010 aan Zuid-Afrika.

Eerste vrouw en eerste Afrikaan op deze positie

Samour is de eerste vrouwelijke secretaris-generaal bij de wereldvoetbalbond. Daarnaast is ze de eerste Afrikaan op die positie. Alle voorgangers waren Europeaan. De onlangs gekozen FIFA-voorzitter Infantino wilde graag “iemand van buiten de voetbalwereld”:

“Fatma is een vrouw met internationale ervaring en visie die heeft gewerkt aan de meest uitdagende kwesties van onze tijd. Ze heeft bewezen dat ze aan een team kan bouwen. Het is voor de FIFA belangrijk dat we frisse krachten toevoegen aan de organisatie, van buiten de traditionele groep van voetbalbestuurders.”

Kosovo, Gibraltar toegelaten tot FIFA

Op het congres in Mexico-Stad werden verder twee nieuwe landen toegevoegd aan de FIFA-familie: Gibraltar en Kosovo mogen vanaf nu meespelen voor een plek in de eindrondes. Bij de toewijzing van Kosovo tekende de voetbalbond van Servië fel protest aan. Belgrado erkent Kosovo niet als onafhankelijk land en ziet het als onderdeel van Servië. Tien dagen geleden werd Kosovo al lid van de Europese voetbalbond UEFA; ook toen protesteerde Servië.

Verder besloot de FIFA om de schorsing van Indonesië op te heffen. De nationale ploeg van dat land was uitgesloten van het spelen van officiële interlands, nadat de overheid zich bemoeide met het bestuur van de nationale bond. Benin en Koeweit zijn momenteel om dezelfde reden nog wel geschorst.