Faillissement voor kunstplatform ArtDeli

Je kon er eten en kunst kijken. Kon, want restaurant annex expositieruimte ArtDeli aan het Rokin is na een jaar al failliet, en gesloten. Dat maakte directeur Jessica Voorwinde dinsdag „diep bedroefd” bekend.

„Door tegenvallende omzetten in combinatie met te hoge kosten en vertraging in de herstructurering van het Rokin is het niet gelukt om de horeca en alle culturele activiteiten binnen ArtDeli in haar huidige vorm voort te zetten”, schrijft Voorwinde in een e-mail aan haar relaties.

De schuld van het kunstplatform is ongeveer 375.000 euro, laat de zakelijk curator weten. Negen medewerkers verliezen hun baan.

ArtDeli opende in april 2015, in het gebouw waar eerst het Comedy Theater zat. De bedoeling van Voorwinde en medeoprichter Bram Claassen, voorheen ontwerpers bij Viktor & Rolf, was om kunst toegankelijker te maken. Zo waren de exposities gratis te bezoeken en kon je met je eten en drinken door het pand lopen. De kunst was ter plekke te koop.

Toch lukte het niet om de zaak van 500 m2 rendabel te maken; de gemiddelde huurprijs aan het Rokin is 950 euro per m2 per jaar, volgens cijfers van DTZ Zadelhoff.

Aan de exposities werkten onder anderen Cathelijne Broers (De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam) en Hester Alberdingk Thijm ( AkzoNobel Art Foundation) mee als curatoren.