Nederlandse economie laat sterkste groei zien in jaar tijd

De economie groeide het eerste kwartaal van 2016 met 0,5 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor.

De aantrekkende woningmarkt had een belangrijke positieve invloed op de economische groei.
De aantrekkende woningmarkt had een belangrijke positieve invloed op de economische groei. Foto: Remko de Waal / ANP

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2016 opnieuw gegroeid. Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2015 komt de groei uit op 0,5 procent, zo blijkt uit een vrijdag gepubliceerde eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is de sterkste groei in een jaar tijd.

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015 groeit de economie met 1,4 procent. De Nederlandse economie groeit nu al acht opeenvolgende kwartalen:

De ons omringende landen later vergelijkbare resultaten zien: zo groeide de Duitse economie met 0,7 procent vergeleken met een kwartaal eerder.

Breed gedragen groei

De groei wordt volgens het CBS breed gedragen: zowel consumptie, investeringen als export leveren een positieve bijdrage. Vooral de export en investeringen in vervoermiddelen en woningen namen aanzienlijk toe: bedrijven investeerden fors meer in vrachtwagens, opleggers, vliegtuigen en overig wegvervoer. Verder nam de export van diensten en transportmiddelen toe, terwijl de uitvoer van gas, machines en apparaten juist kromp. De aantrekkende woningmarkt had ook een sterk positief effect op de economie.

De consumptie groeide zoals verwacht minder sterk: met 0,9 procent vergeleken met een jaar eerder. Consumenten gaven vooral meer uit aan horeca, recreatie en cultuur. Het consumentenvertrouwen is na februari 2015 bijna onafgebroken positief geweest.

Effect lagere gasproductie

De lagere opbrengst door een verminderde gasproductie in Groningen had een negatief effect op de groei van ongeveer 0,7 procentpunt. Zonder deze lagere opbrengsten was de groei op 2,1 procent uitgekomen.