Boeken

Dit zijn de boeken die NRC deze week bespreekt

Deze week besprekingen van boeken van René Appel, Adrien Bosc, de nieuwe De Parelduiker en vertaalde Russische kindergedichten door Robbert-Jan Henkes.

 • ●●●●●

  Robbert-Jan Henkes (Vertaling): Bij mij op de maan

  Henkes

  Een goed kindergedicht is voor alle leeftijden, zeker als het knap vertaald is, zoals Robbert-Jan Henkes deed in zijn meesterlijke bloemlezing van Russische kindergedichten. Lees de recensie.

  Van Oorschot, 576 blz. € 44,99 (geb.), € 29,99

 • ●●●●

  R.A. Basart: De verzoening

  Basart

  Niet wat er staat, maar hoe het er staat is wat ertoe doet in de nieuwe roman van R.A. Basart – terug van twintig jaar zwijgen met een boek waaruit je wilt blijven citeren. Lees de recensie.

  Lebowski, 331 blz. € 19,99

 • ●●●●●

  Rogier Vogelenzang: Aantekeningen van een hulpweigeraar

  Vogelenzang

  Een absoluut meesterwerk is Aantekeningen nog niet meteen. Het verhaal is spannend, maar neigt wel naar het wijdlopige. Maar de strekking is helder: de grens tussen beschaving en verloedering is dun en er is maar een griezelig klein verschil tussen een inventaris en een reddeloze puinhoop. Lees de recensie.

  Atlas Contact, 304 blz. € 21,99

 • ●●●●●

  René Appel: Verzwegen

  Appel

  Ontspoorde burgerlevens, thrillerschrijver René Appel (1945) is er dol op. Werd in zijn vorige boek, De kortste nacht, een bedrijfsleider van een partycentrum nog gepiepeld door een onderwereldfiguur, in zijn 24ste thriller,Verzwegen, moet een Amsterdamse kastenverkoopster eraan geloven. Lees de recensie.

  Ambo/Anthos, 272 blz. € 19,99

 • ●●●

  Harry Parker: Anatomie van een soldaat

  Parker.jpg

  Het noodlot van een Britse soldaat wordt in deze roman verteld door objecten zoals een kinderfiets, een kunstbeen, een kruiwagen. Het levert een klinisch verslag op van een gruwelijke gebeurtenis. Lees de recensie.

  Vertaling Paul van der Lecq. Hollands Diep, 352 blz. € 19,99

 • ●●●●

  José Eduardo Agualusa: Een algemene theorie van het vergeten

  Agualusa

  Net als in zijn voorgaande romans (vier werden er eerder al in het Nederlands vertaald) probeert Agualusa in Een algemene theorie van het vergeten de Angolese realiteit op het netvlies te krijgen en tegelijk weer in verwarring te brengen. Lees de recensie.

  Vertaling en nawoord van Harrie Lemmens. Koppernik, 254 blz. € 18,50 Faber & Faber, 653 blz. € 30,99

 • ●●●●●

  Catherine Millet: Een droomjeugd

  Millet

  Zo gaat het vaak, Millet vertelt een herinnering en koppelt daaraan meteen de blik van de analyserende, observerende volwassen kunstcritica, als een voice over die de lezer vertelt hoe het zit. Lees de recensie.

  Vert. Karina van Santen en Martine Vosmaer. De Bezige Bij, 239 blz. € 19,90

 • ●●●●

  Adrien Bosc: Morgenvroeg in New York

  Bosc

  Minutieus beschrijft Bosc in zijn debuut, dat bekroond is met de Grand Prix du Roman de l’Académie française, de zoektocht naar het verdwenen vliegtuig. Het blijkt frontaal tegen een bergkam gevlogen te zijn. Lees de recensie.

  Vert. Carlijn Brouwer. Cossee, 220 blz. € 19,95

 • ●●●●●

  Conny Kristel: De oorlog van anderen

  Kristel

  Terugtrekken achter de dijken zal ons niet buiten schot houden – niet in de Eerste Wereldoorlog, en niet nu. Leer liever van de zelfbeheersing van toen, zegt Conny Kristel. Lees de recensie.

  De Bezige Bij, 368 blz. € 29,90

 • ●●●●

  Annemarieke Willemsen: Van hand tot hand

  Willemsen

  Het boek bevat een overrompelende hoeveelheid wetenswaardigs over een even klein als onderbelicht stuk kledinggeschiedenis. Lees de recensie.

  SPA Uitgevers, 198 blz. € 19,95

 • ●●●●

  David Rijser: Een telkens nieuwe oudheid

  Rijser

  In een zeer erudiet boek laat classicus David Rijser zien hoe de klassieke oudheid, gefilterd door andere blikken en tijden, in steeds nieuwe gedaanten verschijnt. : Een telkens nieuwe oudheid Lees de recensie.

  Amsterdam University Press, 503 blz. € 39,95

 • ●●●●●

  Jean Stein: West of Eden

  Stein

  Machtswellust, wansmaak, broedertwisten, moord en zelfmoord, verslaving aan alcohol en psychiatrie. Vijf familiegeschiedenissen stemmen de lezer tevreden dat zijn wieg niet stond tussen de glamour en glitter van celebrities. Lees de recensie.

  Jonathan Cape Random House, 352 blz. € 31,99

 • ●●●●

  Coco Schumann: The Ghetto Swinger

  Schumann.jpg

  Met musiceren heeft hij in het ‘modelkamp’ Theresienstadt zijn leven gered. Even althans, want ook Schumann kwam in Auschwitz terecht. En daar speelde hij voort. Lees de recensie.

  DoppelHouse Press, 179 blz. € 16,99

 • De Parelduiker 2016/1

  parelduiker

  Het gebeurt niet vaak dat een literair tijdschrift de nieuwskolommen van grote kranten haalt, maar De Parelduiker heeft dan ook een mooie, en goed getimede vondst in het nieuwe nummer. Lees de recensie.

  Bas Lubberhuizen, € 12,50