De Swarte Leeuw: café in de kerk – met terras

Geen unheimischer plein in het centrum van Rotterdam dan het Grotekerkplein. Het gebied ten westen, ten noorden en ten zuiden van de Laurenskerk heet zo, de kerk staat als het ware óp het Grotekerkplein, niet er aan. (De Laurenskerk heet officieel Grote of Sint-Laurenskerk.)

Vóór het monumentale gebouw, het oudste van de stad, strekt het plein zich uit tot de Delftse Vaart. Het verbindt geen doorgaande routes. Voetgangers steken het in zichzelf gekeerd veelal diagonaal over. Aan het plein grenst behalve de kerk niets belangwekkends: een voormalige energiecentrale, een nondescript kantoorgebouw, een sportschool.

Niet bepaald het plein waar horecaondernemers voor warm lopen.

Maar Hans Mosselman is een a-typische horecaondernemer. Hij begint bij voorkeur dingen waar niemand iets in ziet. Op het Noordereiland (waar hij woont) begon hij vijf jaar geleden met het pop-up visrestaurant À La Plancha, en, al zegt hij het zelf, daarmee is het eiland opnieuw op de kaart gezet. Er komen nu zelfs toeristen bij hem eten.

Toen het bestuur van de Laurenskerk hem vroeg om in het gebouw een café met terras te beginnen, aarzelde Mosselman geen moment, hoewel hij wist dat het exploiteren van horeca hier niet gemakkelijk zou zijn. Tijdens kerkdiensten op zondag blijft het proeflokaal gesloten, maar soms ook als de kerk door de week in gebruik is. Het geeft tenslotte geen pas om luidruchtig cappuccino te maken tijdens een uitvaartplechtigheid.

Problemen zijn er om overwonnen te worden, vindt Hans Mosselman. Zijn pop-up café, sinds vorig weekend geopend, draagt de naam De Swarte Leeuw naar de bierbrouwerij die in 1619 in Rotterdam werd opgericht door Dirck Jansz. Pesser. Die werd in 1651 in de Laurenskerk begraven, zijn grafsteen ligt er nog.

Het terras van De Swarte Leeuw verlevendigt het Grotekerkplein. Als hij schijnt, zit je er volop in de zon. De kaart is eenvoudig (lunch, borrel), maar op mooie zomeravonden laat Mosselman foodtrucks komen zodat je met een goedgevuld bord en een ambachtelijk biertje de zon achter de Beurs kunt zien verdwijnen.