De Graafschap, Willem II, Eagles en Eindhoven winnen

De Graafschap-middenvelder Bryan Smeets, die met zijn goal Ajax de titel ontnam, zorgde voor het enige doelpunt in ‘zijn’ Maastricht.

Foto: Pics United / ANP

Bryan Smeets heeft de week van zijn leven, nadat hij met zijn goal Ajax de titel ontnam, scoorde hij vrijdagavond voor De Graafschap ook in de eerste ronde van de nacompetitie tegen zijn oude club MVV Maastricht: 0-1. Verder won Go Ahead Eagles de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo (1-0) en versloeg FC Eindhoven met dezelfde cijfers -zeer verassend- NAC Breda.

Twitter avatar degraafschap De Graafschap Hoppaaa, de eerste is binnen! Smeets doet het en mag nu juichen bij het uitvak! #mvvGRA

https://t.co/pMAUX83KaW https://t.co/fasQBdt1Pu

MVV was lang de gevaarlijkste ploeg

De nummer veertien van De Graafschap voorkwam afgelopen zondag met een raak schot dat Ajax kampioen werd in Doetinchem (1-1). In een sfeervol stadion De Geusselt in Maastricht kopte hij vrijdag in de 81e minuut enigszins gelukkig raak via een tegenstander.

De doelpuntenmaker, geboren in Maastricht, schonk De Graafschap een geflatteerde zege in de aanloop naar de return van maandag op De Vijverberg. Want MVV was lang de gevaarlijkste ploeg, zo zagen de bijna 8.000 toeschouwers in De Geusselt. Vooral de uitblinkende Stef Peeters bracht De Graafschap regelmatig in de problemen met zijn linkerbeen. De Belg stuitte zelf op doelman Hidde Jurjus. Hij schonk ploeggenoot Daryl Werker een goede kopkans. In de tweede helft kreeg Peeters de bal wel langs keeper Jurjus, maar toen bracht Youssef El Jebli voor De Graafschap redding op de doellijn.

MVV, in 2000 voor het laatst actief in de eredivisie, staat maandag voor een zware opgave in Doetinchem. De Graafschap mist mogelijk wel twee belangrijke spelers tijdens de return. Andrew Driver en Vincent Vermeij vielen vrijdag geblesseerd uit in het zuiden van Limburg.

Willem II wint ook met 0-1

Ook de andere eredivisieclub, Willem II, boekte een benauwde overwinning in het uitduel bij Almere City FC: 0-1. Erik Falkenburg maakte na een kwartier het enige doelpunt in Almere, waar de thuisclub verzuimde een van de vele kansen te benutten.

De schaduwspits kreeg de bal na een scrimmage ineens voor zijn voeten en passeerde keeper Agil Etemadi van dichtbij. Even daarvoor was een doelpunt van de thuisclub afgekeurd vanwege buitenspel.Tot aan de rust had Willem II weinig te duchten van Almere City FC, maar in de tweede helft drong de thuisclub van trainer Jack de Gier steeds meer aan. Middenvelder Ricardo Kip was een paar keer dichtbij een doelpunt. Hij raakte onder meer de buitenkant van de paal.

In de slotfase moest Willem II met tien man zien te overleven, nadat Dries Wuytens met zijn tweede gele kaart van het veld was gestuurd. De verdediger mist daardoor maandag de return in Tilburg, waar de eredivisieclub een kleine voorsprong verdedigt.

Goede sfeer in Deventer

In een kolkend stadion De Adelaarshorst liet Go Ahead Eagles zien dat ze snel willen terugkeren naar de eredivisie. Vorig seizoen degradeerde de ploeg uit Deventer. Voor eigen publiek wonnen The Eagles met 1-0 van VVV-Venlo. Voor de wedstrijd werd afscheid genomen van aanvaller Marnix de Kolder.

Twitter avatar GAEagles Go Ahead Eagles Voorafgaand aan het duel tegen VVV wordt Marnix Kolder bedankt voor zijn vier jaar bij GA Eagles. #gaevvv

Leon de Kogel was de gevierde man in Deventer. De spits benutte in de 87e minuut een strafschop, nadat Randy Wolters onderuit was gegaan in het zestienmetergebied. Moreno Rutten, de veroorzaker van de penalty, moest met een rode kaart van het veld. Go Ahead Eagles had al eerder een strafschop verdiend toen verdediger Niels Fleuren de bal op zijn arm kreeg in het strafschopgebied. Scheidsrechter Edwin van de Graaf liet toen echter doorspelen.

Eindhoven klopt onmachtig NAC

Voor NAC is een terugkeer naar de eredivisie een pure noodzaak, voor Eindhoven een onverwachte bonus. Dit verschil in verwachting was zeer goed zichtbaar op het veld. In het volgepakte en sfeervolle Jan Louwers-stadion won FC Eindhoven de Brabantse derby met 1-0 van NAC Breda. Gervane Kastaneer maakte twintig minuten voor tijd het enige doelpunt.

FC Eindhoven was de laatste jaren vaak van de partij in de nacompetitie, maar promotie naar de eredivisie bleef steeds uit. De club die altijd in de schaduw staat van stadgenoot PSV was in 1977 voor het laatst actief op het hoogste niveau.

Bij de ploeg uit Breda zorgde wisselvalligheid ervoor dat ze niet konden meedoen om de titel en dus moet het in de nacompetitie gebeuren voor de mannen van trainer Marinus Dijkhuizen.

Die druk leek vrijdag echter verlammend te werken voor NAC, dat de geschorste Mats Seuntjens miste. De aanvallers Sjoerd Ars en Enes Ünal kwamen nauwelijks in het stuk voor. Slap verdedigen leidde in de 71e minuut een doelpunt van de thuisclub in. Kastaneer mocht de bal ongehinderd aannemen en vanaf de rand van het strafschopgebied langs de afzwaaiende doelman Jelle ten Rouwelaar schieten. Ten Rouwelaar voorkwam even later de 2-0 van Wimilio Vink en zorgde er daarmee voor dat de schade beperkt bleef voor NAC, dat maandag in het eigen Rat Verlegh-stadion vol aan de bak moet.

(ANP)