Topcommandant Hezbollah komt om bij aanval

Mustafa Badreddine was volgens de VS verantwoordelijk voor Hezbollahs militaire operaties in Syrië.

Badreddine (55) was een van de hoogstgeplaatste leiders binnen de groep.
Badreddine (55) was een van de hoogstgeplaatste leiders binnen de groep. Foto: Hezbollah Media via AP

Mustafa Amine Badreddine, een vooraanstaande commandant van de shi’itische Hezbollah, is afgelopen week omgekomen bij een luchtaanval nabij de Syrische hoofdstad Damascus. Volgens de Libanese strijdgroep is de aanval uitgevoerd door het Israëlische leger.

Badreddine (55) was een van de hoogstgeplaatste leiders binnen de groep. In een verklaring vrijdag laat Hezbollah weten dat Badreddine betrokken was bij “de meeste operaties van de islamitische verzetsbeweging sinds 1982″. Hij was volgens de Verenigde Staten verantwoordelijk voor Hezbollahs militaire operaties in Syrië.

Aangeklaagd door Libanon-tribunaal

Badreddine is door het Libanon-tribunaal van de Verenigde Naties aangeklaagd voor de moord op de Libanese premier Hariri op 14 februari 2005. De premier kwam toen met 22 anderen om het leven bij een bomexplosie in een vrachtwagen.

De dood van Badreddine is de grootste klap voor Hezbollah, sinds het overlijden van zijn zwager en topcommandant van Hezbollah Imad Mughniyeh. Die werd in 2008 vermoord in Damascus, waarschijnlijk door de Israëlische geheime dienst. Mughniyeh was verantwoordelijk voor bomaanslagen op Amerikaanse barakken in de haven van Beiroet in 1983. Daarbij kwamen 241 Amerikaanse militairen om het leven.