‘Duitse Bayer aast op Amerikaans Monsanto’

Het Duitse farmacie- en chemieconcern Bayer onderzoekt een overname van concurrent Monsanto. Dat hebben ingewijden donderdag gemeld aan persbureau Bloomberg. Bij een overname zou een van de grootste producenten van zaden- en landbouwchemicaliën ter wereld ontstaan. De bronnen willen anoniem blijven vanwege de gevoeligheid van de zaak.

Het Amerikaanse Monsanto heeft een beurswaarde van 43 miljard dollar (ruim 38 miljard euro). Bayer is op de beurs op dit moment 79 miljard euro waard.

Volgens de bronnen heeft de top van Bayer zich recentelijk gebogen over een overnamebod. Ook is met externe adviseurs gepraat over de financiering hiervan.

Of met Monsanto zelf gesprekken worden gevoerd, is onduidelijk. Als Bayer besluit een bod uit te brengen, kan het dat ook op delen van Monsanto doen, zeggen de bronnen. Een joint venture zou eveneens een optie zijn.

Beide bedrijven wilden niet reageren. De laatste tijd waren er al geruchten dat Monsanto praat met Bayer, en ook met het eveneens Duitse BASF, het grootste chemieconcern ter wereld. Monsanto probeerde vorig jaar zelf de Zwitserse branchegenoot Syngenta over te nemen, maar de gesprekken zijn op niets uitgelopen.

De beurswaarde van Monsanto steeg donderdag met bijna 9 procent, die van Bayer daalde met bijna 5 procent. (NRC)