Burgemeester Weert hielp Syrisch gezin mee illegaliteit in

ANP / Marcel van Hoorn

Burgemeester Jos Heijmans (D66) van Weert heeft toegestaan dat een Syrische moeder en haar vier kinderen de illegaliteit is ingegaan. Hij trotseert hiermee een uitspraak van de rechter en het oordeel van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Veiligheid en Justitie).

Terwijl haar man in een gevangenis zat, vluchtte de Syrische (24) met drie kinderen en zwanger van een vierde samen met haar achttienjarige broer vorig jaar naar Europa. Eenmaal in Duitsland werden de mannen en de vrouwen gescheiden. De broer maakte duidelijk dat hij naar Nederland wilde en kan hier een besluit afwachten. De vrouw, alleen het Arabisch machtig, zette een vingerafdruk op een formulier en werd daar geregistreerd. Ze moet daarom volgens Den Haag in Duitsland de asielprocedure doorlopen. Beiden kwamen later in een asielzoekerscentrum in Weert terecht.

Verscheurd gezin

Met uitzetting van de vrouw en de kinderen zou een toch al verscheurd gezin opnieuw verder uit elkaar vallen, vindt Heijmans. De broer wierp zich namelijk op als een surrogaatvader. ,,Ik heb begin deze maand overleg gehad met de directeur Dienst Terugkeer en Vertrek. Die wilde wel proberen of ze niet in Dortmund gevestigd konden worden, zodat ze gemakkelijk de trein naar Weert kon pakken. Dat zag ik niet voor me: een moeder met vier kinderen, de jongste een nierpatiëntje. Zoiets is onmenselijk.”

Via de rechtbank is gepoogd om de uitzetting te voorkomen. Maar de rechter oordeelde dat de vaderrol van de broer onvoldoende was aangetoond. Een finaal verzoek richting staatssecretaris om de vrouw en kinderen te laten blijven werd ook niet gehonoreerd. Dijkhoff wilde in dit geval geen gebruik maken van zijn discretionaire bevoegdheid.

Honderdduizend procent

Heijmans: ,,Ze zouden op 3 mei op de trein worden gezet naar Duitsland. Met hulp van vrijwilligers zijn ze kort daarvoor ‘met onbekende bestemming vertrokken’. Ik sta daar honderdduizend procent achter, heb haar ook al een paar keer bezocht op haar geheime adres. Het gaat goed met ze.”

Woordvoerder Cyntha van Gorp van het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat de uitvoering van vreemdelingenbeleid een rijkstaak is. ,,Een burgemeester mag wel aandacht vragen voor individuele gevallen.”