Ook België gaat F-16’s inzetten boven Syrië

Het land breidt de huidige missie in Irak uit naar het land van president Bashar al-Assad, zo heeft de regering besloten.

Voorbeeld van de Nederlandse F-16's die in Irak en Syrië worden ingezet in de strijd tegen IS.
Voorbeeld van de Nederlandse F-16's die in Irak en Syrië worden ingezet in de strijd tegen IS. Foto Vincent Jannink/ANP

België gaat deel uitmaken van de internationale coalitie die terreurgroepering Islamitische Staat (IS) bestrijdt boven Syrië. Het land gaat met zes F-16’s IS-doelen bestoken in het oosten van het land, zo heeft de federale ministerraad vrijdag besloten, meldt persbureau AFP. De F-16’s waren eerder al actief in Irak en ook die missie wordt uitgebreid: daar zullen soldaten het veld in kunnen gaan voor grondondersteuning, zo schrijft De Standaard. Het federale parlement moet wel nog instemmen met het voornemen.

Het Belgische leger moest vorig jaar door geldgebrek de zes F-16’s terugtrekken uit Jordanië. Het land bestookte van daaruit samen met Nederland IS in Irak. Er werd toen een overeenkomst gesloten waarin werd vastgelegd dat de buurlanden om en om twaalf maanden boven Irak zouden vliegen. Nederland blijft tot 1 juli actief in het gebied, waarna België het stokje overneemt.

België volgt Nederlands voorbeeld

Het kabinet van VVD en PvdA besloot eind januari dat de missie in Irak wordt uitgebreid, zodat ook IS-doelen in Syrië gebombardeerd kunnen worden. België volgt nu dat voorbeeld, na een verzoek van de Verenigde Staten. De vraag is echter in hoeverre de F-16’s van de zuiderburen ingezet gaan worden: ze kampen namelijk met hetzelfde communicatieprobleem als de Nederlandse gevechtstoestellen, schrijft de Vlaamse omroep VRT.

Vorige week bleek dat Nederlandse F-16’s nauwelijks worden ingezet boven Syrië, schreef NRC-redacteur Emilie van Outeren:

“Nederlandse F-16’s communiceren via radio’s, terwijl om in Syrië op te treden satellietapparatuur nodig zou zijn, hoorde de delegatie van acht Kamerleden van de commandant en de vliegers die de missie uitvoeren. De Amerikanen die de acties leiden, zouden daarom liever geen Nederlanders indelen bij operaties daar.”

Nederlandse F-16’s zeven keer ingezet

Defensieminister Jeannine Hennis (VVD) stuurde donderdag een brief naar de Tweede Kamer waaruit blijkt dat de Nederlandse gevechtstoestellen tot nu toe zeven keer zijn ingezet boven Syrië, waarvan viermaal “met wapeninzet”. Het merendeel van de aanvallen van de internationale coalitie wordt volgens Hennis nog altijd boven Irak uitgevoerd.