Landelijk Parket doet aangifte tegen campagneleider van Van Reys partij om tweet

Jos van Rey Foto Robin Utrecht

Het Landelijk Parket heeft aangifte wegens belediging gedaan bij de hoofdofficier in Limburg tegen Christian Petermann, campagneleider van de partij van Jos van Rey, de Volkspartij Limburg.

Aanleiding is een tweet van Petermann waarin hij de officier van justitie, die dinsdag twee jaar cel eiste tegen Van Rey, vergeleek met een kampbeul. Ook wenste hij officier Anja Janssen-De Boer dood.

„Ik hoop dat Anja Janssen-De Boer, oftewel ‘de Irma Grese van het OM’, nog vanavond verongelukt”, twitterde Petermann. Grese was een beruchte SS-kampbewaker in Auschwitz, Ravensbrück en Bergen-Belsen.

Het parket vindt de tweet „zowel een schoffering van het OM als een grove belediging voor de officier van justitie”. De hoofdofficier heeft een onderzoek gelast.

Petermann zegt de passage over het verongelukken „terug te nemen”. „Maar achter de vergelijking met Grese sta ik nog steeds. Als Paul Verhoeven een film over Auschwitz gaat maken, kan hij haar casten als kampbeul. Die hele uitstraling van Janssen – kil, nors, hard, vilein – deed me denken aan Grese die ik onlangs in een documentaire op Netflix zag.” Na een paar minuten verwijderde hij zijn tweet.