brieven

Veel loze kreten

Geschokt las ik het artikel van Leon de Winter over antisemitisme (Het monster is weer opgestaan, NRC 7/5).

Ik was al verbijsterd over zijn publieke opwinding toen zijn uitgeverij een hem onwelgevallige islamitische auteur aantrok. Zaterdag kreeg hij een hele pagina om ons te wijzen op het in zijn ogen wereldwijde antisemitisme. Het is natuurlijk heel eerbaar om je met hart en ziel in te zetten voor een staat (Israël), die vermoedelijk zowel door de ouders van De Winter als ook door mijn ouders werd gevoeld als een terechte troost en oplossing voor het leed dat hen in de Shoah is aangedaan.

Ik weet niet hoe het bij De Winter is gegaan, maar mijn vader, de Joodse verzetsheld Joop van Amstel (De Jong deel 8) voelde er niets voor naar Israël te emigreren.

Over Israël kan genuanceerder worden gedacht dan Leon de Winter ons laat geloven. Of zoals thuis werd gezegd: „Joden hebben hetzelfde recht als alle anderen om moordenaars, leugenaars en helden te hebben.”

Ze horen op dezelfde manier te worden beoordeeld als anderen en andere staten.

Ik ben bang dat het opzetten van oogkleppen en hard schreeuwen geen goed doet in een wereld die polariseert.

Laat ons mild zijn, want zonder poging elkaar te begrijpen en te luisteren naar andere opvattingen, vernauw je jezelf tot loze kreten en verplicht je de ander tot net zulk loos geroep.

Heemstede

Israël te lang gesteund

Leon de Winters stelling dat antisemitisme weer salonfähig is vraagt om een weerwoord. Net zoals de schrijver heb ik ook lange tijd in de VS gewoond en ik denk dat ik vooral daar een vertekend beeld over Israël gekregen heb. Ik heb na de middelbare school met veel energie en vol idealisme in een kibboets gewerkt. Ook toen verwonderde ik me er al over dat een volk dat zo onder discriminatie te lijden had gehad, zelf nu ook discrimineerde. De Winter vindt dat Israël wordt gedemoniseerd, maar ik lees nergens over Joden als dieven of verkrachters of oplichters.

Wel heb ik videoclips kunnen zien waarin een Israëlische soldaat een gewonde Palestijn door het hoofd schiet met de dood tot gevolg. En tijdens een reis die ik in de bezette gebieden maakte, werden twee jongelui, een 23-jarige zwangere vrouw en haar 17-jarige broer, bij een van de vele intimiderende checkpoints doodgeschoten, om vooralsnog onverklaarbare redenen.

Dit zijn dagelijkse gebeurtenissen in een land dat door ons allen al jaren met enorme financiële steun op de been wordt gehouden. Met heel veel moeite komen er nu langzaamaan bewegingen op gang die het opnemen voor de Palestijnen, waarvan BDS (boycot, desinvesteringen en sancties tegen Israël) de succesvolste is, en die gelukkig nu ook aanslaat onder Amerikaanse studenten.

Amerika heeft miljarden gegeven aan wat een kapitalistische, militaristische maatschappij is geworden. Het oude socialistische ideaal waar ik ooit voor werkte, is ver te zoeken.

Misschien probeert De Winter met z’n extreme beeld van de duivelse Jood ons te laten vergeten dat er werkelijk misstanden zijn en er een enorm onrecht onder onze ogen geschiedt. Wij hebben dat te lang ondersteund. De tijd is rijp voor een realistischer perspectief.

Annet Mason, Den Haag

Gelijk veroordelen

Leon de Winter heeft gelijk in alles wat hij zegt, maar heeft ongelijk in wat hij niet zegt.

Het zou overtuigender zijn alle extremisten, Joden en Arabieren, gelijk te veroordelen.

George Pogany, Naarden