Stelling van de week: Bij films over levensvragen liep het niet storm

De ambities van de organisatie „voor ontmoeting en inspiratie”, De Nieuwe Poort, zijn niet gering. Het instituut adresseert sinds 2013 op de Amsterdamse Zuidas zingevingsvragen en opent vandaag ook zijn deuren in Rotterdam. Maar deze stad heeft andere problemen dan de Zuidas: werkloosheid, armoede, discriminatie. De Stelling deze week is daarom: Rotterdammers zijn te nuchter – en te druk – voor een ‘inspiratiehuis’.

Ruben van Zwieten, predikant en oprichter De Nieuwe Poort: „De Zuidas is een metafoor waar het zakelijke, de harde krachten de boventoon voeren. De Nieuwe Poort wil een gemeenschapshuis zijn waar die werelden samenkomen. Van ontmoetingsdiners, livemuziek, poëzie, filosofiebijeenkomsten, goed eten en drinken tot een straatvoetbaltoernooi. Rotterdam is een stad waar harde krachten domineren, en er zijn grote verschillen tussen de bevolkingsgroepen. Maar ik merk dat de nuchterheid maakt dat mensen open staan voor samenwerking en zaken snel concreet worden.

Jos Verveen, D66 gemeenteraadslid: „Ik ben benieuwd. Rotterdammers zijn misschien wat nuchterder. Ze zoeken het niet zo in speciale plekken voor spiritualiteit, maar bijvoorbeeld in het – te – weinige groen dat de stad heeft. Of ze dromen weg op de fiets of in de metro. Je ziet wel dat initiatieven als yoga in de buitenlucht, en mindfulnesstraining heel succesvol zijn. De stad trekt meer hoogopgeleiden. Voor hen kan dit interessant zijn. En het is particulier initiatief, dat juichen wij altijd toe.

Anna Visser, programmeur Arminius: „Wij organiseren in Arminius ook bijeenkomsten als het denkcafé, waar verschillen overbrugd worden. Het is in Rotterdam lastiger om publiek te trekken dan in Amsterdam, maar je merkt dat er in de stad meer behoefte aan is. Religie is op de achtergrond geraakt, en mensen willen nadenken over het leven. Er ontstaan in de stad ook ‘inspirationele’ initiatieven, zoals buitenyoga, Adem Inn en het al wat oudere Verhalenhuis Belvédère. Misschien is de stad...volwassen aan het worden.”

Petter van Raalte, cultureel ondernemer: „Als het voldoende humanistisch is, ben ik voor. Ik ben benieuwd of het loopt. We hebben in de Gouvernestraat indertijd ook films vertoond over levensvragen, en daar was veel waardering voor, maar het liep niet storm. Het past bij de tijd, waar in de overhaasting van sociale media, toenemend behoefte ontstaat aan ‘echte’ sociale contacten.