Fiscus krijgt Zwitserse data

Klokkenluider geeft informatie over zwartspaarders in Zwitserland. Foto Akos Stiller / Bloomberg

De Belastingdienst heeft recentelijk van de Duitse fiscus gegevens gekregen over Nederlanders met geheime Zwitserse bankrekeningen. Dat zei de minister van Financiën van de deelstaat Noordrijn-Westfalen afgelopen weekend in een interview met de Telegraaf. Hij heeft voor 5 miljoen euro gegevens over belastingontduikers gekocht van een klokkenluider.

Het is nog onduidelijk om hoeveel Nederlanders het gaat. In totaal zou op de rekeningen van de Nederlanders in 2006 ruim 4 miljard euro hebben gestaan. De Duitsers zouden de gekochte informatie gratis hebben gedeeld met de Nederlandse Belastingdienst. In hoeverre de fiscus de informatie mag gebruiken om zwartspaarders te beboeten is onduidelijk. De Hoge Raad oordeelde eerder dat zwartspaarders vrijuit gingen, omdat de fiscus de identiteit van de tipgever van wie zij informatie kocht, niet wilde prijsgeven. (NRC)