Zimmerman veilt wapen waarmee hij tiener doodschoot

De buurwachter schoot de ongewapende Martin dood en werd vervolgens vrijgesproken.

Een demonstratie tegen de vrijspraak van Zimmerman in Atlanta in 2013. Het ministerie van Justitie heeft bekendgemaakt de burgerwacht federaal ook niet meer te kunnen vervolgen. EPA / Erik S. Lesser

George Zimmerman verkoopt het wapen waarmee hij de 17-jarige zwarte jongen Trayvon Martin in februari 2012 doodschoot. In de advertentietekst noemt Zimmerman het pistool een “stukje Amerikaanse geschiedenis, een wapenicoon.”

De veiling begint vanmiddag om 14:00 en zal een dag duren. Het openingsbod is 5.000 dollar. Een deel van de verkoopopbrengst gaat naar het bestrijden van de anti-vuurwapenlobby, aldus Zimmerman.

De Trayvon-zaak

Trayvon Martin kocht op 26 februari 2012 in Sanford een zakje snoep en een fles ijsthee. Toen hij naar huis liep, doorkruiste hij een beveiligde buurt, een zogeheten ‘gated community’, waar vrijwillige buurtwachter Zimmerman dienst had.

Zimmerman belde de politie omdat hij Martin “verdacht” vond lopen, maar kreeg te horen dat hij niet moest ingrijpen. Toch stapte hij uit. Na een woordenwisseling werd de ongewapende Martin doodgeschoten door Zimmerman. De 29-jarige Zimmerman stelde dat hij schoot uit zelfverdediging. Hij zou door de jongen zijn aangevallen.

Protesten

Zimmerman werd in eerste instantie door de politie verhoord, maar niet vastgezet. Volgens de politie was dat niet mogelijk vanwege een omstreden wet in Florida, die dodelijk geweld toestaat als het gaat om zelfverdediging. Na landelijke ophef en protesten werd Zimmerman alsnog vervolgd.

Volgens de openbare aanklagers zou de buurtwacht gefrustreerd zijn geraakt door het aantal inbraken in de wijk, die veelal gepleegd werden door zwarte jongens en nam hij daarom het recht in eigen hand. Hij werd uiteindelijk vrijgesproken door een jury en kreeg zijn baan als buurtwachter en zijn wapen terug.