Cultuur

Werknemer, eet eens wat gezonder

Een gezonde levensstijl bevordert de productiviteit, en dat vindt de baas belangrijk.

Illustratie Thomas Schats

Je wéét het: je moet voldoende sporten, liefst op de fiets naar het werk, gezond eten, en zo min mogelijk stressen. Maar soms schiet het er allemaal even bij in, en dan compenseer je het later wel weer, toch? Maak je borst maar nat, want inmiddels bemoeit ook de baas zich met je gezondheid.

Volgens een onderzoek uitgevoerd in opdracht van adviesbureau Willis Towers Watson, waarvan de resultaten vorige week gepubliceerd werden, biedt 40 procent van de ondervraagde werkgevers stressmanagementprogramma’s aan, en verwacht zelfs bijna 90 procent in de komende drie jaar meer aandacht te besteden aan gezondheidsprogramma’s. Voor het onderzoek werden 1.669 werkgevers, uit 34 landen geraadpleegd.

Boest

Van die werkgevers was de overgrote meerderheid het erover eens: het verbeteren van de gezondheid van werknemers kan bijdragen aan de productiviteit binnen een bedrijf. Maar waar moet je dan aan denken? „De meeste programma’s gaan in op een gezond eetpatroon, het bevorderen van lichaamsbeweging, of het verminderen van stress”, zegt Maikel van der Breggen, consultant bij Willis Towers Watson.

Neem het vitaliteitsprogramma ‘Boest’ van FrieslandCampina: het bedrijf helpt medewerkers doelen te stellen op het gebied van beweging, voeding en rust, met behulp van een persoonlijke coach. “En binnen jonge bedrijven hoort een mindfulnesstraining er vaak bij, of in een enkel geval zelfs een gezonde kookcursus.”

Toch deed slechts 25 procent van de Nederlandse werknemers het afgelopen jaar mee aan zo’n bedrijfsprogramma, stelde Willis Towers Watson vast. Zitten we er dan wel op te wachten? Van der Breggen:

“Werkgevers vinden het nog steeds lastig werknemers te verplichten iets aan hun levensstijl te doen. Eigenlijk kun je een werknemer er immers pas op aanspreken wanneer het evident is dat zijn of haar gezondheid, of het ziekteverzuim te maken heeft met slechte gewoonten.”

Een oplossing zou volgens hem daarom kunnen zijn werknemers te belonen. „Denk aan een bonus, of gunstigere arbeidsvoorwaarden.”

Het rapport zelf heeft ook een aantal tips:

“Stel persoonlijke doelen voor werknemers, die aansluiten op specifieke behoeftes, bied niet alleen lukrake programma’s aan, maar voer een ‘gezond’ beleid voor het hele bedrijf, en gebruik de laatste technologische snufjes, zoals apps.”