Werkgever Umar zorgt voor veilig onderkomen

Bescherming columnist Ebru Umar is vooral een zaak van haarzelf en haar werkgever, zegt de overheid.

Politie bezig met onderzoek in en om woning Umar, nadat daar was ingebroken. foto thomas schlijper

Ebru Umar is door haar werkgever TMG op een veilige plek ondergebracht. Dat zegt de columnist in een vraaggesprek met NRC. Hoe lang zij daar zal blijven is onduidelijk. Zeker is dat zij niet terugkeert naar haar woning in Amsterdam. „Ik ben op zoek naar een nieuwe woning.”

Umar kwam dinsdagavond aan in Nederland, nadat ze bijna drie weken gedwongen in Turkije moest verblijven. Ze bracht er een nacht op het politiebureau door, omdat ze op Twitter president Erdogan beledigd zou hebben. Nadat ze was vrijgelaten, besloot een rechtbank dat ze het land niet uit mocht in afwachting van een strafproces. Maar dinsdag werd zij door de ambassadeur gebeld dat het „landarrest” was ingetrokken.

Waarom de zaken in een stroomversnelling kwamen, is haar niet bekend. „De Nederlandse ambassadeur in Turkije heeft gezegd dat hij nog nooit zo’n lastige case heeft gehad. Ik schrijf in Nederland, ik heb een dubbele nationaliteit en ik heb een hotline met Den Haag en de media. Waarschijnlijk waren ze me in Turkije liever kwijt dan rijk”, zegt zij. Over diplomatiek verkeer tussen Turkije en Nederland zijn geen mededelingen gedaan. „Ik vermoed dat de ambassadeur en iedereen met invloed in Den Haag de blaren op de tong heeft gepraat.”

De Nederlandse overheid heeft Ebru laten weten dat haar veiligheid vooral een zaak van haar en haar werkgever is. Pas in derde instantie komt de overheid in beeld. Umar: „Wel willen ze de komende tijd op de hoogte blijven van mijn publieke optredens.”

De rechter in Turkije moet beslissen over verdere vervolging. „Mocht dat doorgaan dan ben ik niet van plan naar Turkije te gaan”, zegt Ebru. „Ik laat het verder afhandelen door mijn advocaat. Als ik veroordeeld zou worden tot een celstraf, wat niet in de lijn der verwachting ligt, dan ga ik in beroep.

    • Enzo van Steenbergen
    • Danielle Pinedo