Weer crisis in de top van A’dams vervoerbedrijf

Drie directeuren met kritiek op hoogste leiding zelf weg.

Het is crisis in de top van het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) in Amsterdam. Drie directeuren die eind 2015 het vertrouwen op wilden zeggen in algemeen directeur Alexandra van Huffelen (47) verdwijnen nu zelf, één voor één, van het toneel.

Dat bevestigen diverse ingewijden aan NRC. De problemen bij het GVB begonnen kort na de aanstelling van Van Huffelen op 1 juni 2014. Tot die tijd was ze wethouder voor D66 in Rotterdam. In 2013 deed ze een vergeefse poging landelijk voorzitter te worden van die partij.

Vanwege haar, door betrokkenen als „directief” omschreven bestuursstijl kwam ze binnen het GVB al snel in botsing met Karel van Gils, die als directeur techniek een spilfunctie heeft binnen de organisatie. Het conflict leidde tot een gespannen situatie binnen de hele, zeskoppige directie. Een van hen verliet kort daarna noodgedwongen de organisatie.

Drie andere directeuren, onder wie de intern hoog aangeslagen Van Gils, verloren het vertrouwen in Van Huffelen. Maar voor ze dat konden opzeggen, greep president-commissaris Hans Bakker in. Bakker, tot voor kort de baas van de Amsterdamse RAI, wilde niets weten van een vertrek van de door hem aangetrokken Van Huffelen.

Hij kwam met „een verbeterplan”, na gesprekken met betrokkenen. De essentie: er was een professionaliseringsslag nodig in de top van de organisatie. „Op basis van opleiding en door middel van coaching.”

Tot succes leidde het niet. Van de drie uiterst kritische directeuren kreeg er één demotie, zit er één al tijden overspannen thuis en vertrekt nu Van Gils. Daarmee bestaat de top van het GVB de facto nog uit Van Huffelen en de financieel directeur: onbestuurbaarheid dreigt.

Het GVB kent een geschiedenis van bestuurlijke onrust. In juni 2012 vertrokken ook al twee directeuren, evenals twee commissarissen. Bart Schmeink, in december 2011 aangetreden als algemeen directeur, lag al snel onder vuur vanwege zijn salaris van drie ton. President-commissaris Bakker verdedigde hem voor de buitenwacht maar vervloekte Schmeink intern toen hij eind 2013 alweer vertrok naar Connexxion.

Van Huffelen zegt in een reactie: „We hebben met reden besloten deze organisatie effectiever te maken. Dat is wat we nu uitvoeren.”

Dat haar werkwijze daarbij een probleem is, herkent ze niet. „Ik ervaar steun in de organisatie.” Bakker: „Het is een vervelende situatie waarover iedereen zijn hart heeft kunnen luchten. Laten we nu in godsnaam allemaal weer aan het werk gaan, in het belang van het GVB.” Verantwoordelijk wethouder Ollongren (D66) was niet bereikbaar.

    • Hugo Logtenberg