Strijdende partijen Jemen bereiken doorbraak en sluiten akkoord over vrijlating gevangenen

De Jemenitische regering en de Houthi-rebellen hebben een akkoord gesloten over de vrijlating van de helft van alle gevangenen binnen twintig dagen. Dat hebben functionarissen van beide partijen gezegd. Het gaat om honderden, mogelijk zelfs duizenden mensen. Het akkoord wordt gezien als een doorbraak in het vredesoverleg, dat op 21 april begon in Koeweit.

De deal kwam tot stand onder regie van speciaal VN-gezant Ismail Ould Cheikh Ahmed. Woensdag werden de details uitgewerkt.

Onder bemiddeling van de VN werd vorige maand een wapenstilstand gesloten om het vredesoverleg in Koeweit een kans te geven. Die wapenstilstand houdt grotendeels stand, ook al beschuldigen de partijen elkaar geregeld van het schenden ervan. Zo onderschepte Saoedi-Arabië maandag een raket die vanuit Jemen was afgevuurd, maar het land blijft gecommitteerd aan de wapenstilstand.

De oorlog in Jemen gaat tussen de shi’itische Houthi-rebellen en troepen van oud-president Saleh aan de ene kant, en de Jemenitische regering, lokale burgermilities en zuidelijke separatisten aan de andere. Uit angst dat Iran achter de opmars van de Houthi’s zat, intervenieerde een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië vorig jaar. De VS ondersteunen de coalitie met inlichtingen en wapens.

Maar er is steeds meer internationale druk, ook van de VS, om een einde te maken aan de oorlog, die volgens de VN al aan 6.400 mensen het leven heeft gekost. 2,8 miljoen mensen zijn gevlucht. Sinds het begin van het conflict is al vier keer een wapenstilstand afgekondigd.

Dit keer lijkt het bestand iets meer kans van slagen hebben, want Saoedi-Arabië probeert voorzichtig een uitweg te zoeken uit het conflict. Maar de verschillen tussen beide partijen blijven groot. De Jemenitische regering wil dat de Houthi’s en de troepen van oud-president Saleh de wapens inleveren en zich terugtrekken uit de vorig jaar veroverde steden. (AFP)